Directorii de școli trebuie să urmărească accesul în școală al părinților
Publicat de Rotar Mirela, 13 septembrie 2023, 13:58
Potrivit noilor reguli ce au intrat în vigoare din această toamnă, părinții au dreptul să intre în incinta școlilor și grădinițelor dacă au fost programați pentru o discuție cu un cadru didactic sau cu directorul instituției.
Ei mai pot intra la secretariat sau dacă desfășoară activități sau participă la evenimente în interiorul sau curtea școlii.
Inspectorul școlar general al județului Mureș, Paula Dărăban, a precizat că noile informații au fost transmise deja părinților. Directorii vor trebui să insiste pe aplicarea acestor reguli, dacă vor exista probleme:
Legea nouă a educației prevede accesul părinților în unitatea de învățământ doar dacă a fost solicitat sau a fost programat la o discuție cu un cadru didactic sau dacă desfășoară activități comune cu cadrele didactice sau depune o cerere sau alt document la secretariat. Mai sunt și situații speciale prevăzute de regulamentul de organizare și funcționare a unității de învățământ.
Nu toți părinții au fost mulțumiți de noile reguli, fiind obișnuiți să intre când doresc în școală, a arătat președintele Asociației Naționale de Părinți, Iulian Cristache.
Acesta speră că părinții vor înțelege până la urmă că în acest fel copiii vor fi mai în siguranță, iar riscul introducerii unor substanțe interzise în școli va fi mai mic:
Având în vedere că nu există pază peste tot, este cumva normal ca ușa din față să fie închisă sau să existe un interfon, și un părinte care vrea să intre, să comunice cu dirigintele, să sune, să spună ”mâine, în jurul orei cutare, pot veni, vreau să discut cu dumneavoastră?” și nu cred că i se va închide ușa sub nicio formă, din acest punct de vedere. Am văzut și părinți nemulțumiți dar, pe de altă parte, trebuie să înțelegem că, la nivel de siguranță, trebuie să avem garanția că cine intră în școală este părintele unui copil care este responsabil și că nu poate oricine, orice om de pe stradă, să intre în școală.
Potrivit normativelor, părintele are obligaţia să asigure frecvenţa şcolară a elevului în cadrul învăţământului obligatoriu. În caz contrar el riscă o amendă contravenţională cuprinsă între 100 şi 1.000 de lei sau muncă în folosul comunităţii.
Cel puțin o dată pe lună este obligat să ia legătura cu învăţătorul sau profesorul-diriginte pentru a cunoaşte evoluţia elevului.
Totodată, păritele este răspunzător material pentru distrugerile cauzate de elev asupra bunurilor din patrimoniul şcolii.
Autor: Raluca Creț