Direcţiile silvice nu mai reuşesc să valorifice fructele de pădure

Publicat de Rotar Mirela, 6 octombrie 2022, 15:17
Motivele sunt atât de ordin intern, adică se găsesc tot mai puțini culegători, cât și extern, în condițiile în care țările europene au redus drastic importurile.
În judeţul Harghita s-au cules anul acesta doar afine, iar zmeură și măceșe deloc, spune şeful Direcției Silvice Harghita, Cătălin Mutică:
Noi am realizat doar 8 tone de afine. Anul acesta le-am recoltat cum ar veni pe stoc, le-am pus în congelatoare și am făcut după aceea licitație. Acum le avem pe stoc și încă nu le-am vândut. Prețurile fluctuează, a fost și 2000 de euro tona și 3000 de euro. Anul acesta nu e piață pentru afine, poate vindem la iarnă când o să fie cerere, sau la primăvară. Oricum, cantitatea e foarte mică, noi vindeam sute de tone.
Nici în Mureș lucrurile nu stau mai bine, seceta din iulie-august afectând foarte mult dezvoltarea fructelor de pădure. În plus, nu există piaţă de desfacere pentru ele, se plânge şi directorul Direcției Silvice Mureş, Ilie Covrig:
La afine ne-am propus 5 tone și le-am recoltat, dar din păcate stăm cu ele în camerele frigorifice pentru că nu avem piață de desfacere. Începând din acest an licitațiile se fac electronic, centralizat la nivel de Regie, și pur și simplu lotul de la Mureș nu a fost cumpărat, și din câte știu nici în alte direcții silvice nu s-au cumpărat toate loturile. Dacă scădem prețul, care e de 4000 de euro pe tonă, ajungem sub prețurile de cost. Clienții noștri tradiționali, anul acesta nu au cumpărat de la noi. Acesta e și unul din motivele pentru care nu am mai recurs la colectarea de cătină, spre exemplu. Nici la cătină nu ne încadrăm la preţurile de pe piață, deci nu e rentabil.
În piețe afinele se vând cu 25 de lei kilogramul, în condițiile în care Direcția Silvică Mureș nu poate oferi mai mult de 15 lei.
Valeriu Russu