Direcțiile silvice nu mai recoltează fructe de pădure în județele Mureș și Harghita
Publicat de Rotar Mirela, 5 iunie 2024, 12:45
Cauzele sunt de ordin economic și se referă, printre altele, la saturarea pieței vestice de fructe de pădure, unele venind în ultimii ani din Ucraina.
În Harghita, de exemplu, Direcția Silvică nu a mai recoltat de doi ani, spune directorul Cătălin Mutică:
De doi-trei ani prețurile la fructe de pădure de pe piața vestică au dat înapoi sau au înghețat. Ei au stocuri foarte mari deci practic vânzările au scăzut. Aici au crescut foarte mult cheltuielile cu achizitorii, la fel salariul minim pe economie, și efectiv nu mai poți să culegi la un preț final compertitiv. În anii trecuți, prețul la kilogramul de colectare era 10-12 lei la smeură și la afine. În momentul de față, prețul final ajunge la 3000 euro pe tonă, iar toți agenții au oferte de sub 2000 de euro. Plus că, la fel ca și în agricultură, este marfă multă din Ucraina.
Nici în județul Mureș nu s-au mai recoltat anul trecut fructe de pădure de către Direcția Silvică, mai ales că există în lichidare un stoc cules acum doi ani, a explicat directorul Ilie Covrig:
Nici în acest an nu recoltăm, avem doar afine de cultură la Reghin și de acolo o să valorificăm 3-4 tone. Nu se vinde pentru că sunt foarte multe culturi, au pătruns pe piață această cultură. Paradoxal, prețul la afinul de cultură este mai mare decât la afinul spontan și ajunge chiar și la 20-25 de lei kilogramul. De la noi, afinul de cultură pleacă între 15 și 18 lei pe kilogram.
Reprezentanții direcțiilor silvice confirmă că activitățile agricole tradiționale nu mai sunt rentabile într-o societate industralizată, astfel că în multe județe se mai produce și există pe piață doar afine de cultură.
Doar în piețele agroalimentare românii mai pot găsi afine, mure, zmeură sau alte fructe de pădure, colectate de privați.
Autor: Valeriu Russu