Din această lună, muzica ne costă mai mult.
Publicat de radiomures, 13 octombrie 2011, 00:00
Este vorba de muzica ambientală pe care o difuzează hotelurile, restaurantele, stadioanele, mall-urile, dar şi avioanele, taxiurile sau maxi-taxiurile.
Prin urmare, cei care lucrează în servicii vor plăti mai mult la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor iar acest lucru se va reflecta în costurile serviciilor folosite, respectiv nunţi, botezuri sau chiar în preţul unui bilet de transport sau al unei ceşti de cafea.
Majorarea taxelor pentru muzică a fost cerută de organismul de gestiune colectivă Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi Asociaţia pentru Drepturile de Autor.
Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial la finele lunii trecute, spune purtătorul de cuvânt al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, Ana Maria Ţîţu
Cele mai mari taxe vor fi plătite de mall-uri cu o suprafaţă de peste 6.000 mp, care vor achita sume care pot depăşi 1.800 de lei pe lună.
Şi cazinourile sunt în topul contribuabililor. Acestea vor achita 1.000 de lei pe lună dacă au o suprafaţă de până la 200 mp.
De remuneraţiile pentru muzica ambientală nu vor scăpa nici organizatorii de târguri şi expoziţii în spaţii acoperite iar taxele în cazul restaurantelor, barurilor şi fast-food-urilor din comune şi sate sunt de circa 250 de lei pe lună.
Patronii de săli de nunţi, petreceri, baluri în oraşe şi în staţiuni turistice trebuie să plătească o taxă de 300 de lei pentru fiecare eveniment pentru muzica ambientală difuzată.
Pe de altă parte, pentru muzica din autobuze este percepută o taxă de 25 de lei pe lună pentru fiecare mijloc de transport, în cazul microbuzelor, taxa este de 30 de lei pe lună, iar în cazul taxiurilor 15 lei pe lună.
Inclusiv muzeele şi cabinetele medicale trebuie să plătească o taxă lunară de 50 de lei pentru muzica ambientală, în timp ce birourile sau centrele administrative trebuie să achite 25 de lei în fiecare lună pentru muzica difuzată.
Cristina Bulbescu