Din nou în libertate

Publicat de Corina Muntean, 8 mai 2021, 12:32
Șapte berze care au iernat în cadrul Centrului de Reabilitare a Animalelor Sălbatice Rănite au fost eliberate pe valea Nirajului din județul Mureș.
După o reabilitare de aproape șapte luni, animalele aflate într-o condiție fizică bună au putut să își ia zborul. Din păcate, o barză a rămas în grija specialiștilor pentru tratamentul unei aripi.
Biologul Marton Attila spune că nu este neobișuit ca berzele să ierneze și în România:
Din cauza iernilor din ce în ce mai blânde, o mulțime de berze, dar nu numaialeg să nu mai migreze până-n Africa, un drum foarte lung și foarte anevoios pentru ele.Încearcă să supraviețuiască iarna aici, Europa Centrală și de sud, eventual chiar nordul Africii. O mulțime dintre aceste exemplare trec peste iarnă fără nicio problemă, găsesc destul de mulți șoareci, șobolani, orice rozătoare de pe câmp, însă unele exemplare întâmpină dificultăți și efectiv dacă ajung la Centrul de Reabilitare înseamnă că au slăbit atât de mult încât nu au mai fost în stare să se apere când omul a încercat să le prindă.
O barză poate trăi chiar și decenii, specialiștii au observat acest fapt prin urmărirea diverselor păsări inelate. Din nou, biologul Marton Attila:
De altfel nu ar trebui să uităm că este o specie care trăiește foarte mult. Exemplare inelate de 30 de ani sunt destul de des întâlnite în literatura științifică. Dacă ne gândim că o pereche de berze poate cuibări 30 ani și în fiecare an scoate 4 -5 pui, este un număr enorm.
Asociația „Grupul Milvus” transmite imagini în direct pe internet din două cuiburi de barză situate în Dumbrăvioara.
Iulia Vizi