Din cauza tarifelor ridicate la utilități, tot mai mulți chiriași fug de apartamentele mari
Publicat de Corina Muntean, 21 mai 2023, 18:09
Garsonierele reprezintă categoria cu cea mai mare cerere pentru închiriere în ultimii 10 ani. Și asta pentru că se pot ocupa mai ușor, sunt mai ușor de întreținut, iar randamentul veniturilor din chirii pe metrul pătrat este superior față de cel obținut în urma închirierii altor tipuri de spații rezidențiale.
Potrivit unei analize realizată de compania de consultanţă imobiliară imobiliare.net, în luna mai 2023 chiria medie lunară a ajuns la 331 de euro, în creştere cu 36,2% față de mai 2013 când era de 243 de euro. Datele colectate arată că, în ultimul deceniu, chiriaşii au preferat locuinţele mici, în detrimentul celor mult mai spaţioase, urmare a costurilor ridicate la utilități. Prin urmare, chiria medie pentru o garsonieră a crescut cu peste 36%, iar pentru un apartamente cu 2 camere cu aproape 20%, în timp ce locuinţele cu 3 şi 4 camere au avut preţuri care au stagnat sau au scăzut cu aprope 10 procente, în intrevalul ultimilor 10 ani.
De asemenea, analiza mai arată că apetitul pentru închirierea unor locuinţe de lux a scăzut considerabil.
De altfel, indiferent de anul construcţiei, tipul de compartimentare sau dotări (mobilată/nemobilată), garsonierele au înregistrat creşteri pe linie ale chiriei. Singurul segment care a avut o evoluţie mai redusă a randamentului este cel al garsonierelor de lux, cu puţin peste 7%, în rest, pentru toate celelalte, chiria medie lunară a crescut între 26-39%.
Și apartamentele cu 2 camere au adus venituri în plus proprietarilor în ultimii 10 ani. Cei care au închiriat astfel de locuințe încasează acum (mai 2023), în medie, cu 17,6% mai mult față de mai 2013.
Cel mai mult s-au scumpit chiriile pentru apartamentele cu 2 camere construite recent (+21,9%) și cele nemobilate (+24,6%).
În schimb, pentru garsoniere, cel mai bun randament, aproape 40 %, este obținut de cele construite după 2010, confort 2 și mobilate complet. Așa cum menționam, o posibilă explicaţie pentru scăderea chiriilor apartamentelor mari – cele de 3 și 4 camere – este legată de creşterea costurilor cu utilităţile: energie termică, gaz, electricitate. Dacă totuşi îşi doresc o locuinţă mai spaţioasă la un preţ mai mic, chiriaşii trebuie să facă un compromis legat de confort şi compartimentare sau locația acestea.
„Se observă imediat că garsonierele sunt, în continuare, cele mai căutate şi chiriile pentru acest tip de locuinţe au crescut semnificativ, în timp ce la apartamentele mari, de 3 şi 4 camere, chiriile au stagnat. Asta înseamnă că cererea este mult mai mică pentru închirierea lor”, a afirmat Dragoş Vîlceanu – fondator Asociaţia Brokerilor Imobiliari.
Imobiliare.net a efectuat o analiză a preţurilor medii de închiriere pentru locuinţele din Capitală listate pe platformă, un raport care vizează evoluţia din ultimii 10 ani, în perioada mai 2013-mai 2023. Analiza ia în calcul toate categoriile de locuinţe: garsoniere, apartamente cu 2, 3 şi 4 camere, dar şi anul construcţiei, tipul de compartimentare şi gradul de confort’, arată analiza platformei imobiliare.net.
Analiza a fost realizată pe baza colectării datelor de la oferte postate pe platforma imobiliare.net în perioada mai 2013 – mai 2023.
Autor: Virgil Natea
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.