Dileme privind reorganizarea spitalelor, după ridicarea stării de alertă
Publicat de MIRELA ROTAR, 9 martie 2022, 12:25
Până în acest moment nu au sosit nici un fel de precizări din partea autorităților sanitare privind modul de reorganizare a spitalelor după încetarea stării de alertă.
În spitale încă sunt pacienți COVID pozitivi, iar unele secții medicale au fost mutate tot din această cauză.
Managerii de spital se întreabă dacă mai rămân în vigoare restricțiile privind circuitele pacienților, a personalului, triajele, distanțarea la internare, finanțarea spitalelor și multe alte prevederi care au funcționat în ultimii doi ani.
La Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, se lucrează deja de două săptămâni la un plan propriu de reorganizare. Prin urmare, de duminică a fost reintrodus un program limitat de vizitare a pacienților, precizează managerul unității, András-Nagy Róbert:
Spitalele, clar, trebuie să se reorganizeze. Modul de reorganizare ar trebui să fie unitar la nivel de țară. Vedeți, și în momentul de față, numărul de cazuri Covid identificate nu s-au redus la zero. Întrebarea în această situație este: ce măsuri de siguranță trebuie să adopte spitalele pe perioada ce urmează post-stare de alertă? Dacă se menține triajul sau nu? Dacă se menține zonele de tampon în spitale, sau nu, în cazul internării pacienților? Pentru că un spital de 600 de paturi nu-l poți reorganiza de pe o zi pe alta…
În cazul în care nu va fi anunțat un plan național de reorganizare, la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe va funcționa, de săptămâna viitoare, un plan propriu de organizare, mai precizează managerul unității, András-Nagy Róbert:
Este o perioadă de răgaz de 30 de zile în care aceste chestiuni ar trebui să fie reglementate. Adică, dacă vor fi reglementări, atunci vom face potrivit reglementărilor respective dacă nu, atunci săptămâna aceasta finalizăm strategia noastră și de săptămâna următoare începem să executăm strategia noastră așa cum am gândit-o.
András-Nagy Róbert mai consideră că, în perioada imediat următoare, conducerea spitalelor trebuie să se axeze și pe recâștigarea încrederii pacienților în sistemul de sănătate, în special cel spitalicesc.
Asta, deoarece ultimele date arată că percepția bolnavilor s-a schimbat radical în ultimii doi ani, iar mulți dintre ei au preferat să nu mai acceseze serviciile de sănătate de teama îmbolnăvirilor.
Cristina Bulbescu