Dilema testelor rapide

Publicat de MIRELA ROTAR, 5 noiembrie 2020, 11:57 / actualizat: 8 noiembrie 2020, 16:04
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că, începând de azi, vor fi distribuite în unitățile de primiri urgențe ale spitalelor teste rapide pentru depistarea SARS-CoV-2, astfel încât situația din aceste unități să poată fi decongestionată.
În Mureș și Harghita încă nu au sosit aceste teste, iar utilizarea lor nu va ajuta prea mult, spun reprezentanții SMURD.
În metodologia stabilită săptămâna trecută se stipulează folosirea acestor teste la unitățile de primiri urgențe doar pentru un triaj mai rapid al pacienților, urmând ca un test, fie negativ sau pozitiv, să fie validat printr-un test PCR, spune coordonatorul SMURD Târgu Mureș, dr. Maria Salanța:
Testele rapide dacă o să vină, chiar am vorbit cu doctorul Arafat, pe noi nu ne prea ajută în sensul că, în acest moment, Ordinul (Ministerului Sănătăți -n.r.) spune că cei cu test rapid pozitiv trebuie testați și PCR. Păi, dacă trebuie testați și PCR iarăși ajungem de unde am plecat. Ministerul Sănătății, în cazurile ușoare, ar trebui să ia de bun testul rapid care este pozitiv. Dar, testul pozitiv s-a dovedit că are specificitate de peste 98%.
Testul rapid va fi foarte util pentru pacienții negativi, spune și coordonatorul SMURD Miercurea Ciuc, dr. Kacso Jolan:
Sperăm să avem și noi teste rapide, însă, cu ce ne ajută testele rapide? La pacienții negativi. Cei care sunt negativi, pot fi lăsați acasă dar la pacienții care o să prezinte test pozitiv la proba rapidă, va trebui să fie testați și PCR. Practic, acei pacienți o să mai rămână ori în cadrul UPU, ori într-o zonă de tampon a spitalului până la venirea rezultatului. Acum, pacienții care sunt simptomatici, au saturație mai scăzută de oxigen, indiferent că au test negativ sau au test pozitiv, sau prim test negativ, sunt internați.
Coordonatorii SMURD așteaptă, odată cu sosirea testelor rapide, și noi specificări sau noi ordine de ministru, dacă este cazul.
În această săptămână vor fi distribuire 43.000 de teste unităților de primiri urgențe din țară, iar săptămâna următoare va fi achiziționat încă un milion astfel de teste, spune ministrul Nelu Tătaru.
La nivelul Comisiei Europene s-au achiziționat teste rapide pentru țările membre în vederea depistării SARS-CoV-2 în valoare de 100 milioane de euro.
Cristina Bulbescu