Digitalizarea învăţământului, un obiectiv pe care România vrea să îl atingă mai repede decât orice ţară a UE
Publicat de MIRELA ROTAR, 19 ianuarie 2018, 20:39
Este intenția ministrului Educaţiei Naţionale, Liviu Pop, făcută publică săptămâna aceasta, la Tîrgu Mureş.
Oficialul a explicat că acesta e unul din obiectivele asumate de România, odată cu preluarea, în 2019, a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.
Liviu Pop a precizat că sunt cinci proiecte, toate depuse deja la Ministerul Fondurilor Europene:
Vorbim de digitalizarea completă a unui județ-pilot, pentru a face biblioteca virtuală, unde vom avea toate documentele și toate manualele. Apoi internet în fiecare școală – astăzi avem doar 66 % din unitățile de învățământ care au internet într-o sală de clasă. Vom crea zone de Wifi în toate clasele cu învățământ gimnazial în prima fază, iar al cincilea proiect este legat de managmentul școlii sau catalogul electronic, mai ales că din anul acesta intră recomandarea europeană prin care nu mai putem face publice datele cetățenilor. Elevii de clasa a VIII-a sau cei de a XII-a nu vor mai avea afișate rezultatele cum erau obișnuiți până acum, trebuie să asigurăm protecția notelor.”
Alte două proiecte europene pe care România intenționează să le acceseze sunt legate de învățământul tehnologic, pe educație antreprenorială, precum și înființarea a 62 de centre de excelență în informatică, în tot atâtea licee din țară.
Valeriu Russu