Digitalizarea firmelor, una din propunerile Programului Start-Up Nation 2020

Publicat de MIRELA ROTAR, 18 decembrie 2019, 12:35 / actualizat: 27 decembrie 2019, 17:37
Pe lângă faptul că Programul Start-Up Nation 2019 nu mai are când să fie lansat, cel din 2020 se anunță cu schimbări majore pentru IMM-uri.
Printre propunerile avansate de Consiliul Național al IMM-urilor se numără eliminarea diferențelor de punctaj dintre București, Ilfov, Cluj și restul județelor și acordarea de punctaj suplimentar românilor din străinătate care vor să-și deschidă o firmă în țară.
De asemenea, IMM-urile cer și introducerea unui pachet obligatoriu de digitalizare a firmelor, mai ales că România stă foarte prost la acest capitol, se arată în proiectul de propunere.
Doar 3 din 10 IMM-uri au un site la această dată, iar digitalizarea firmelor duce la modernizarea țării, este de părere vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Radu Bălănean:
La digitalizare intră inclusiv tot ceea ce înseamnă digitalizarea documentelor. La promovarea unei afaceri este absolut esențială pentru că nici o firmă, indiferent cât ar fi de mică, din țările occidentale sau din Statele Unite, pentru că astăzi, marea majoritate a beneficiarilor, caută pe internet. Există și cealaltă dimensiune a digitalizării care înseamnă fluidizarea și eficientizarea activității. Asta ține foarte mult de modernizarea țării și modernizarea țării pornește, dacă vreți, de la IMM-uri.
Un criteriu privind digitalizarea exista și până acum, însă propunerea este ca de anul viitor suma alocată acestui capitol să fie de peste 6 ori mai mare din valoarea proiectului.
De asemenea, numărul angajaților ar putea scădea la doi pentru fiecare nouă firmă înființată (start-up), așa cum a fost în prima ediție a programului.
La Târgu-Mureș există deja un start-up care a renunțat la afacere, deși a câștigat finanțarea. IMM-ul și-a refăcut calculele și nu poate face față costurilor cu 4 angajați, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș directorul Oficiului Teritorial al IMMC, Torok Csaba:
Există tot felul de propuneri… Încă suntem într-o fază în care nu știm exact cum va fi. S-au propus multe, inclusiv digitalizarea, adică să se achiziționeze un pachet digital cu site, soft, comerț online, în valoare maximă de 25.000 de lei. Adică, ocupă totuși 12,5% (din valoarea contractului). Vă dați seama pentru un start-up … nu știu… e OK, nu e OK, n-am de unde să știu. Era clar, însă, să fie modificări pentru că nu poate un start-up să ducă 4 angajați.
La această dată, din cele 616 contracte semnate pentru programul Start-Up Nation 2018, în județele administrate de Oficiul Teritorial Târgu-Mureș: Alba, Harghita și Mureș, doar 89 de firme au cerut deconturi.
Asta înseamnă că aproximativ 15% dintre IMM-urile care vor primi finanțarea nerambursabilă de 200.000 de lei au început deja activitatea.
Sumele primite de la Ministerul de Resort pentru program acoperă valoarea deconturilor solicitate. Celelalte firme mai au timp până la mijlocul lunii iunie 2020 pentru a începe activitatea pentru care vor primi finanțare.
Cristina Bulbescu