Dificultăți în Harghita privind vaccinarea antirujeolică în comunitățile vulnerabile
Publicat de Stan Lucian, 23 aprilie 2024, 15:08
Reprezentanții DSP Harghita continuă campania de vaccinare și de recuperare la vaccinare antirujeolică, mai ales că de la începutul anului cazurile au crescut.
Oficialii din sănătate se plâng că au dificultăți la vaccinare în comunitățile de romi, deoarece mulți refuză vaccinul.Cu toate acestea, rata de vaccinare împotriva rujeolei este de 92%, la prima doză, iar pentru a doua doză, 88%.
În Harghita au început să crească cazurile din cauza migrației populației din județele limitrofe, Mureș și Brașov, care au cele mai multe îmbolnăviri, precizează pentru Radio Târgu Mureș directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Tar Gyongyi:
Noi fiind județ limită, avem cazuri și fiind comunitatea de romi, în primul rând, la noi afectată pentru că acolo, din păcate, acoperirea vaccinală este mai slabă și ei trăiesc în comunități relativ izolate, închise și avem probleme cu educația sanitară… Avem și câteva focare. Ultima dată au fost la Atid, la Odorhei, la Ciuc Sângeorgiu…”
Șefa DSP Harghita mai spune că doar câteva zeci de copii pot fi recuperați la vaccinarea antirujeolică din câteva sute nevaccinați.
Multe persoane din aceste comunități nu au medic de familie, nici măcar CNP, sunt fără domiciliu stabil și migrează dintr-o comunitate în alta.
Datele statistice arată că, de la începutul anului, în Harghita s-au înregistrat 120 de cazuri de rujeolă, iar județul se situează la mijlocul clasamentului național, cu circa 40 de îmbolnăviri la suta de mii de locuitori.
Pe primele trei locuri se regăsesc județele Brașov, Covasna și Mureș iar pe ultimul loc este Vaslui unde a fost înregistrat un singur caz anul acesta.
Autor: Cristina Bulbescu