Dificultăți financiare la Spitalul de Urgență din Brașov
Publicat de APETRI MARGARETA, 22 februarie 2024, 14:10
Peste 40 de milioane de lei este datoria financiară a Spitalului Clinic Județean de Urgență la această dată, iar două treimi din sumă reprezintă datorii mai vechi de 60 de zile.
Problemele financiare au început încă din 2022, iar în toamna anului trecut spitalul deja nu mai putea să-și achite cheltuielile decât cu întârziere.
Această situație critică este pusă pe seama inflației și a creșterii cheltuielilor din ultimii ani, în condițiile în care numărul de pacienți e în creștere iar spitalul și-a îmbunătățit performanțele la toți indicatorii în baza cărora se face finanțarea, spune reprezentanții unității medicale.
Astăzi au avut loc discuții cu reprezentanții autorităților locale și ai Casei de asigurări iar singura soluție ar fi o renegocierea finanțării per serviciu.
Deocamdată activitatea medicală nu este afectată, a precizat pentru Radio Târgu Mureș, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență, Emil Mailat:
La ora actuală, am reușit să stabilizăm partea de aprovizionare pentru o perioadă de 2, 3 săptămâni după care vor veni următoarele facturi scadente pe care trebuie să le achităm. Bineînțeles că vom întâmpina dificultăți financiare. Dar acum, și pe baza discuțiilor avute și cu CJ și Casa de Sănătate, poate reușim să demarăm ceva, să identificăm și alte surse și alte soluții de finanțare. În primul rând datoria vine de la numărul mare de pacienți pe care i-am tratat. Oamenii au muncit, cazurile au fost tot mai complexe care, al rândul lor, au venit cu anumite cheltuieli.
Conform conducerii Spitalului de Urgență din Brașov, în 2023 spitalul a avut circa 33.000 de pacienți, cu aproape 5.000 mai mulți față de anul anterior.
Numărul pacienților înregistrați în 2023 a fost, însă, mai mic decât cel din anul pre-pandemic 2019 când erau în jur de 45.000 de pacienți tratați pe an.
Autor: Cristina Bulbescu