Dieta ideală pentru articulații sănătoase
Publicat de radiomures, 10 decembrie 2016, 09:05
În corpul uman sunt 206 oase și toate, cu excepția osului hioid din gât, sunt legate între ele. Articulațiile mobile, cum ar fi genunchii, picioarele şi coatele sunt făcute din oase, țesut conjunctiv (cartilaj, tendoane și tendoni), mușchi și țesutul sinovial. Cartilajul normal asigură o suprafață netedă de alunecare a suprafețelor articulare și transferă greutatea în partea respectivă a corpului. Astfel, oasele nu se freacă unul de celălalt. Cartilajul se subţiază pe măsură ce anii trec, ceea ce face ca deteriorarea articulaţiilor să fie mai rapidă.
Cea mai eficientă metodă de a menţine articulaţiile sănătoase este profilactica, printr-un regim alimentar sănătos, o greutate corporală în limite normale, mişcare. Pentru articulaţii sănătoase, din dietă nu ar trebui să lipsească fructele şi legumele, peştele, carnea slabă, lactatele. Căpşunile, portocalele, piersicile și ardei roșii sunt bogate în vitamina C, esenţială în sinteza colagenului (element indispensabil sănătăţii pielii, oaselor şi articulaţiilor). Uleiul de măsline conţine polifenoli, reducând inflamaţia din organism şi ajutând articulațiile. Somonul este bogat în vitamina D şi acizi grași omega-3 care calmează durerea la nivelul articulațiilor, consumul său prevenind instalarea rigidităţii și disconfortului. Ceaiul verde poate încetini deteriorarea cartilajului în bolile articulare. Legumele cu frunze verzi, dar şi fructele cu coajă lemnoasă sunt benefice pentru menţinerea sănătăţii articulaţiilor.