Dialogul social, un drept mai puțin respectat de angajatori
Publicat de Stan Lucian, 6 februarie 2024, 14:35
Pentru a corecta această deficiență, inspectoratele teritoriale de muncă au campanii de informare și conștientizare privind dialogul social, respectiv obligativitatea negocierii contractului colectiv de muncă pentru unitățile cu minimim 10 angajați.
Inspectorul șef adjunct Relații de Muncă din ITM Mureș, Eva Man:
În cursul anilor, inspectorii de muncă nu au identificat cazuri de refuz a negocierii, dar au constatat situații unde au impus măsuri obligatorii de inițiere a încheirii contractului colectiv de muncă la societățile care nu au avut încheiate aceste contracte. Au fost de-a lungul timpului depuse cereri de conflicte în ceea ce privește declanșarea, nu s-au înțeles la negocierea contractului colectiv de muncă, la clauze, și au fost douăp astfel de conflicte de muncă înregistrate la ITM.”
Sindicatele atrag atenția că mulți angajatori simulează negocierea cu angajații și nu se ajunge la încheierea sau prelungirea unui contract colectiv de muncă.
Președintele CNSLR Frăția Mureș, Călin Cociş:
Noi, sindicatele, ne-am lovit de o chestiune de ordin legislativ, că angajatorul este obligat doar să negocieze. Și în multe situații doar simulau negocierea, fără să finalizeze dialogul social printr-un contract colectiv de muncă pe care să-l semneze, să și-l asume și să-l și respecte. Este o lipsă de respect a angajatorilor, care nu cataloghează forța de muncă un partener, ci sunt doar niște slugi pe plantație care trebuie să respecte ordinele și deciziile șefilor sau ale patronilor. Acesta este motivul pentru care dialogul social nu este unul eficient.”
Sindicaliștii spun că astfel de abuzuri există atât în sistemul public, cât şi la privat, mai ales la IMM-urile din domeniile comerț, construcții, agricultură sau prestări servicii.
Autor: Valeriu Russu