Diagnosticul precoce al cancerului la copii, în premieră, astăzi, la Tg.Mureș
Publicat de radiomures, 20 martie 2015, 12:20
Pentru prima dată în România, societatea civilă, alături de instituțiile medicale din județul Mureș, organizează o conferință la care participă medici de familie, pediatri și medici specialiști pentru a găsi soluții de diagnostic cât mai rapid al cancerului la copii.
Participă circa 150 de medici mureșeni, majoritatea tineri.
Președintele Asociației Împreună pentru Copiii cu cancer din Tîrgu-Mureș, principalul organizator al conferinței, Farczadi Gabriela:
Printre temele abordate la conferința ce va avea loc pe durata întregii zile, se numără erorile și întârzierile în diagnosticul cancerului la copii.
De multe ori, copiii cu diferite forme de tumori canceroase ajung prea târziu la pediatri oncologi, deoarece medicii de familie sau pediatrii cred că aceștia suferă de alte afecțiuni.
Medicul specialist hemato-oncolog din Tîrgu-Mureș, prof. Dr. Despina Baghiu:
Medicii de familie, participanți la această conferință, au avut cel puțin un copil pacient cu cancer. Aceștia spun că circuitul de diagnostic ar trebui să fie mai bine pus la punct:
Există 12 tipuri de cancer la copii dintre care leucemia este cea mai frecventă dar mai sunt tumorile de sistem osos, de sistem nervos central, de rinichi, ficat și limfoamele.
Potrivit datelor statistice, în Europa au fost estimate, anul trecut, peste 1.400 de cazuri de cancer la copii cu vârsta de până la 15 ani și 450 de decese.
De asemenea, peste 5.000 de tineri cu vârsta de peste 15 ani au făcut o formă de cancer.
În România, se înregistrează, anual, între 400 și 500 de cazuri noi de cancer la copii, dintre care circa 30 sunt în județul Mureș.
Cristina Bulbescu
Foto: www.descopera.ro