Diabetul revine în prim plan în agenda publică

Publicat de MIRELA ROTAR, 27 octombrie 2020, 13:37 / actualizat: 27 octombrie 2020, 20:11
Asta, după ce Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege care obligă autoritățile publice să elaboreze un Program Național de Prevenire și Depistare precoce a acestei boli.
Documentul prevede ca acestui program să îi revină 15 procente din fondurile alocate prevenției de către Ministerul Sănătății și Casa Națională de Sănătate.
Medicul de familie din Târgu Mureș, Ileana Mihăescu, este sceptică că acest lucru va funcționa, mai ales dacă specialiștii nu au fost consultați:
Diabetul este deja boala mileniului III. În condițiile în care obezitatea este în creștere procentuală la nivel mondial, și diabetul merge mână în mână cu obezitatea. Ce va aduce legea nouă? Nu știu. Dar dacă iarăși nu este cerută părerea celor implicați în rezolvarea problematicii, presupun că va fi o lege ca la noi. Sigur, trebuie prevenție dar în condițiile în care fondurile din laboratoare pentru efectuarea analizelor erau insuficiente și oamenii stăteau pe liste de așteptare luni de zile pentru a-și putea face un buletin complet de analize, vă dați seama cam despre ce prevenție putem să discutăm.
Datele statistice arată că prevalența diabetului în rândul populației din România este de 11,6%, astfel că 1 din 10 romani suferă de diabet și doar jumătate din cei care știu ca au diabet se tratează.
7 din 10 romani diagnosticați au ajuns la medic prima oară în stadii avansate, iar la această dată sunt înregistrați peste 832.000 de români cu diabet.
Cristina Bulbescu