Dezvoltarea economică şi socială în UE, obiectiv asumat formal
Publicat de radiomures, 27 septembrie 2012, 00:00
Dezvoltarea economică şi socială în UE – un obiectiv asumat formal, consideră fostul negociator şef pentru aderarea României la Uniunea Europeană, Vasile Puşcaş.
Prezent la Tîrgu-Mureş cu ocazia unui seminar pentru mediul de afaceri din judeţul Mureş, Vasile Puşcaş a vorbit despre diferenţele considerabile de standard de viaţă în Uniunea Europeană, deşi aceasta este una dintre cele mai bogate zone de glob.
Potrivit strategiei Europa 2020, pentru asigurarea unei creşteri economice durabile în UE e nevoie de îmbunătăţirea mediului de afaceri, dezvoltarea unei economii competitive şi, în acelaşi timp, protejarea mediului.
Pentru atingerea unei dezvoltări economice şi sociale durabile, UE şi-a fixat obiective care vizează ocuparea forţei de muncă, creşterea investiţiilor publice şi private în cercetare, orientarea spre educaţie prin scăderea abandonului şcolar şi creşterea absolvenţilor de studii superioare la 40% în rândul populaţiei de 30-34 de ani, reducerea poluării şi creşterea ponderii energiilor regenerabile, dar şi reducerea populaţiei ameninţată de sărăcie şi excluziune socială.
Aceste teorii trebuie puse în practică şi asumate nu doar formal de statele membre.
Cu toate acestea, criza economică din ultima perioadă a creat diferenţe în economiile statelor UE, a declarat fostul negociator şef pentru aderarea României la Uniunea Europeană, Vasile Puşcaş.
Dacă România, ca stat membru, nu va reuşi să creeze „campioni europeni” care să dezvolte venituri pentru români pe o piaţă globală, Europa ar putea deveni un fel de „muzeu al realizărilor secolului XX”, a mai spus Puşcaş.
Adela Moldovan