Dezbatere despre relaţiile româno-maghiare la Vâltoarea mureşeană

Publicat de radiomures, 28 august 2015, 10:50
Timp de două ore, reprezentanţi ai comunităţii maghiare şi române şi-au spus părerea despre cum funcţionează în prezent relaţiile dintre cele două entităţi. Au participat atât reprezentanți ai comunității române, cât și reprezentanți ai comunității maghiare, persoane tinere, de vârstă medie și din generația a treia.
Au participat oameni de cultură, jurnalişti, profesori şi studenţi, dar şi tîrgumureşeni interesaţi de o mai bună convieţuire.
În discuţii s-a implicat şi jurnalistul Lucian Mândruţă, care le-a transmis mureşenilor prin internet mesajul că numai împreună vor putea face paşi spre dezvoltare.
Nu ne place unora de alţii? OK, nu putem schimba. Au încercat câteva generaţii, dar nu a mers. Dar nici putem trăi separaţi. Sau mai bine zis putem, dar nu trăim prea bine, nici unii şi nici ceilalţi. Trebuie să învăţăm de la alţii, trebuie să lucrăm împreună, trebuie să ne punem energiile laolaltă. Trebuie să facem din Cluj-Napoca, din Tîrgu-Mureş, din Sighişoara, New York, şi nu Kosovo.”
Jurnalistul Lucian Săcălean a subliniat faptul că neînţelegerile dintre români şi maghiari sunt artificiale şi folosite de politicienii de la Bucureşti şi din străinătate.
Există şi o zonă profund psihologică, în care vorbim despre câştigurile sau pierderile unei naţii, aflată, din păcate, politic vorbind, în competiţie cu altă naţie. Competiţia care a caracterizat acest spaţiu a fost cheia de control pentru Moscova, cheia de control pentru Bucureşti, cheia de control pentru Budapesta, mai nou, şi rămâne în continuare o cheie foarte bună pe care guvernele central o folosesc atunci când guvernele centrale au interes în acest spaţiu.”
Evenimentul de a Tg.Mureș a fost clădit pe bilingvism, astfel încât fiecare invitat a luat cuvântul în limba lui maternă, find asigurată traducerea sincron a discuțiilor.
Raluca Creţ
Foto: RTM