Dezbatere de Ziua Consumatorilor, la Tg. Mureș
Publicat de Corina Muntean, 13 martie 2018, 14:21
„Fii un consumator informat!” este tema dezbaterii organizate marți, cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor, de Departamentul de Management – Economie a facultății de profil a Universității Petru Maior.
Este a treia conferință de acest fel la Tîrgu Mureș și vizați sunt tinerii care se pregătesc pentru o meserie în domeniul comerțului.
Directorul Departamentului de Management-Economie, conf.univ.dr. Mihaela Kardos:
În cadrul disciplinelor sunt atinse anumite subiecte legate de drepturile consumatorilor și chiar avem o disciplină dedicată comerțului electronic. Avem discipline de marketing, de comportamentul consumatorului în care sunt atinse aceste subiecte dar este foarte important să audă lucruri de la oameni cu experiență și care vin cu practică.”
Reprezentanții Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Mureș le-au ”deconspirat” tinerilor din tainele meseriei.
Comisar șef adjunct, dr. ing. Liviu Todoran:
Orice universitate și scoală pregătește oamenii care să creeze bunuri materiale, în primul și în primul rând, și atunci este nevoie de a responsabiliza acest cetățean, acest viitor producător sau comerciant, să vadă cu ochii consumatorului produsul pe care îl face. Deci, să vină în întâmpinarea cerințelor, o dată a populației, și a doua oară, cerințele impuse de către lege.”
Unii tineri târgumureșeni recunosc că nu știu ce drepturi au și au preferat să suporte paguba unui produs cumpărat defect decât să reclame :
În 15 martie este celebrată, la nivel mondial, Ziua Drepturilor Consumatorilor, zi care se marchează în acest fel de 35 de ani.
Data a fost aleasă ca urmare a discursului ținut la 15 martie 1962 de președintele american John F. Kennedy în care definea pentru prima dată drepturile consumatorului.
Este vorba de opt principii de baza: dreptul la satisfacerea nevoilor de bază, dreptul la protecție, dreptul de a fi informat, dreptul de a alege, dreptul de a fi auzit, dreptul de a fi despăgubit, dreptul de a fi educat în calitate de consumator și dreptul la un mediu înconjurător nepoluat.
Cristina Bulbescu