Dezbatere antidrog cu sala plină în această după amiază, la Târgu Mureș

Publicat de Andrei Borz, 19 aprilie 2023, 17:54
Avocații din cadrul Baroului Mureș au organizat astăzi o acțiune dedicată în primul rând tinerilor, o conferință dezbatere cu tema ”Drogul, calea spre infern”.
Dezbaterea a ieșit din tiparul activităților preventive, iar liceenii prezenți au putut urmări filme cu dependenți de droguri, acțiuni ale poliției și au ascultat în direct mărturii ale celor care s-au luptat cu dependența.
Decanul Baroului de Avocați Mureș, Viorel Gorea.
Societatea românească și instituțiile statului au meteahna de a reacționa contratimp. Adică dacă apare o problemă gravă, un eveniment cu un impact emoțional puternic, facem o conferință și organizăm o activitate care să reprezinte o reacție la acel eveniment. Lucrul acesta ar trebui să se întâmple într-o manieră preventivă, adică asemenea acțiuni ar trebui să fie organizate periodic, informările și aducerea la cunoștința tinerilor a impactului negativ pe care consumul de stupefiante îl are ar trebui să facă parte din viața noastră de zi cu zi.
Invitatul special al evenimentului a fost Cătălin Ţone, şeful Serviciului Antidrog din Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, care a prezentat cartea ”Marijuana, zborul spre iad”, povestea reală a unui tânăr pe care drogurile l-au adus la un pas de moarte.
El i-a încurajat pe tineri să nu cedeze când li se oferă o doză de drog și să caute ajutor, atunci când deja sunt dependenți.
Trebuie să ai ajutor extern, ajutor care înseamnă posibilități materiale, părinții, înseamnă tratament, internare, înseamnă adresarea unei instituții de specialitate și alte lucruri care țin de sprijin. Singur este foarte, foarte greu, practic nu știu dacă am întâlnit zece persoane în carieră, fiind dependente acute de mai multe tipuri de droguri, care s-au salvat singure, fără ajutor din exterior, indiferent că a fost de la familie, de la prieteni, de la specialiști, etc.
Tinerii au ascultat cu atenție discuțiile, iar mulți dintre ei au consumat droguri sau cunosc cel puțin un consumator.
Cele mai multe întrebări le-a primit Sebi, care a început să consume droguri de la 14 ani, a consumat aproape toate tipurile de droguri, iar de 11 luni a ieșit din dependență.
Tânărul are acum 22 de ani, a reluat liceul în clasa a XI-a, și le-a transmis celor prezenți să nu se lase influențați de anturaj.
Să nu își lase viața dictată de ceea ce zic alții că e mai important pentru ei. Ceea ce ni se prezintă e totul frumos, e tare, e cool, la început totul e fain, dar nimeni nu știe că plătești un preț ulterior. Să fie înțelepți în ceea ce fac, deciziile pe care le iau acum le influențează viața pe viitor.
Din statisticile Agenției Naționale Antidrog reiese că cel puțin 600.000 de români au consumat cel puțin o dată droguri în viață, iar numărul acestora este în continuă creștere.
Autor: Raluca Creţ