Dezastrele naturale pot fi doar limitate, nu și controlate

Publicat de radiomures, 13 octombrie 2016, 17:37
90 la sută dintre calamități sunt datorate schimbărilor climatice și tind să crească în ultimii ani ca intensitate și frecvență.
Județul Mureș a fost ferit în ultimii ani, însă acest lucru nu împiedică ISU Mureș să organizeze activități preventive, spune adjunctul inspectorului șef, Călin Handrea:
Chiar în acest moment, colegii mei de la Inspecția de prevenire se află în control împreună cu SGA-ul (sistemul de gospodărire a apelor), unde pe lângă faptul că se controlează albiile râurilor, se împart pliante, se consiliază populația în ce privește curățarea albiilor sau a șanțurilor și rigolelor. Încercăm, prin dotarea cu autospeciale, să fie acoperite toate localitățile din județ. Noi, ca inspectorat, avem în dotare autospeciale și bărci și intervenim în orice colț al județului în maximum 40 de minute.”
Administrația Bazinală de Apă Mureș a efectuat în ultimul an lucrări hidrotehnice cu rol de apărare – diguri, baraje, regularizări sau amenajări ale cursurilor de apă, spune purtătorul de cuvânt al instituției, Călin Fokt:
Gestionăm 835 km îndiguiri, 1150 km regularizări de albie, 510 km apărări și consolidări de maluri. În ultimul an, am investit 7,5 milioane de euro, în echipamente și dotarea cu mijloace de intervenție. Zonele vulnerabile la inundații sunt zonele neamenajate, unde nu putem avea control asupra debitelor, de exemplu râul Mureș, în zona Sînpaul-Ogra.”
Târgumureșenii știu că distrugerea mediului înconjurător se răsfrânge și asupra lor, dar recunosc că nu iau măsuri:
Astăzi este marcată în întreaga lume Ziua pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale.
Valeriu Russu