Despre romanul grafic
Publicat de radiomures, 7 aprilie 2017, 11:20
Așa cum teatrul independent câștigă tot mai mult simpatia publicului, tot astfel romanul grafic, banda desenată, cartea de autor, cartea obiect, proiecte independente ale unor artiști care scot de regulă tiraje de 2- 5 exemplare – încep să atragă atenția și pe piața de carte din România.
Una dintre editurile -pionier, în România, în ceea ce privește promovarea acestui gen, romanul grafic, cartea de bandă desenată, este cu siguranță Jumătatea Plină, mai mult decât o editură sau o librărie, un adevărat proiect cultural.
Octav Avramescu, unul dintre coordonatorii poiectului „Jumătatea plină”:
Banda desenată este o adaptare în imagini a unei cărți de citit. A pornit în același timp cu filmul, de fapt, în anii 30…să zicem, poate și înainte, și sunt cărți în imagini. Cel mai bine ar fi să spun că, adesea, desenatorii sunt și autorii scenariului, în felul ăsta, cumva, e desenatorul cel care ajunge să fie scriitor. Primul nostru proiect, pe când eram încă student în Franța și eram pasionat de benzi desenate, e o colaborare între Mircea Cărtărescu și Edmund Baudoin. Am încercat să facem o punte între genul de cărți care se fac acolo, foarte des și tipuri de cărți pe care ni le-am dori să fie mai des și aici, prin urmare și romanul acesta grafic. Sunt tot felul de colaborări posibile care duc la romane grafice. Pe noi asta ne interesează cel mai mult, să obținem cărți interesante făcute cu autori tineri, prin eforturi care nu trebuie neapărat acoperite de venitul prin vânzare la piață, fiind o asociație putem să lucrăm altfel și cu tipografiile și cu diferiți finanțatori, cum se întâmplă adesea pentru cărți sau pentru cărțile pe care le facem noi și bineînțeles, cu târguri de carte. În București am avut o librărie, la Muzeul de Artă Contemporană care ne-a găzduit foarte generos cu ocazia unor prezentări de carte dar și pentru ateliere cu tineri interesați să deseneze și să lucreze în domeniul acesta și sunt chiar destul de mulți tineri artiști care vor să se exprime.”
Facebook/Librăria Jumătatea Plină.
Fragmente dintr-un interviu realizat în 2015.
Diana Gherendi/ Evelina Racoțean