Despre “Efectul Izabella”
Publicat de radiomures ☺ᵛᵇ, 16 ianuarie 2015, 05:00
Totul a pornit de la încercarea a două puștoaice din Constanța de a evita regulile Facebook potrivit cărora trebuie să ai minimum 16 ani pentru a-ți face cont. Astfel, cele două fete, Izabella și prietena ei bună Sara, au editat datele de naștere, dar, din greșeală, au creat un eveniment, o petrecere aniversară ce urma să fie organizată în data 14 martie 2015, acasă la Iza.
Izabella nu a avut răbdare să selecteze prietenii pe care vrea să-i invite la petrecere, așa că a selectat ”Invite all”, scrie adevărul.ro. Nimeni nu ştia cine este Izabella şi ce înseamnă „Ziua Izabellei”, dar peste 60.000 de persoane au confirmat că vor ajunge la petrecerea anunţată.
Câteva ore mai târziu, adolescentele au postat un mesaj nou pe Facebook, în care încercau că lămurească situația.
„Doar ca să ştiţi, eventurile nu erau nici măcar 0% reale! Totul a pornit dintr-o greşeală. Iza a creat evenimentele, dar erau pur şi simplu zilelele noastre de naştere! Adică nu invitaţi, nu petrecere, nu cadouri! Lumea a înţeles exact pe dos. Chestia asta o luase razna rău de tot, şi tot fb era infestat cu aşa ceva. Va rugăm să ne scuzaţi că v-am creat iluzii. Nu va fi nicio petrecere!”
Pagina ”Ziua Izabellei” a devenit sursă de glume pe Facebook. Evenimentul a fost transformat într-un Meme (poză cu text amuzant care se transmite viral). De fapt nu este vorba despre un singur Meme, ci despre câteva zeci sau sute: de la confirmări fictive de participare venite din partea lui Justin Bieber, David Guetta sau Sfânta Parascheva și până la adaptarea unor Meme din occident la evenimentul Izabellei.
Nevoia unei raze de soare
Am discutat cu psihologul Teodora Bozdog despre ce se întâmplă, psihologic vorbind, în astfel de cazuri. Am întrebat-o care este de fapt cauza acestei reacţii în masă la un fapt banal, o eroare. “Mi-am permis să-i spun datorită faptului că de la un mic eveniment generat de o adolescentă s-a creat un eveniment la nivelul societăţii. O adolescentă a reuşit să determine un mecanism social prin care s-au organizat mulţimi. Mi se pare fascinant acest lucru. Poate fi şi o modalitate de eliberare cathartică prin care, după mai multe evenimente negative, e nevoie să apară şi soarele în viaţa oamenilor”, a spus aceasta.
Sanda Viţelar