Despre acorduri politice
Publicat de radiomures ☺ᵛᵇ, 14 ianuarie 2015, 05:28
Cred că ştiţi deja că mai-marii politicii româneşti au decis să semneze un acord pentru ca armata să primească 2% din PIB. N-a trecut mult timp şi a apărut ştirea că premierul vrea un acord şi pentru construcţia de autostrăzi, „altfel n-are sens să ne apucăm de treabă”, zice el.
Adică să se pună politicienii de acord pe un master plan pe 10 ani pentru transport, bla, bla, bla…
Acordurile astea îmi provoacă greaţă. În România anului 2015 fără aşa-zise acorduri nu se poate face nimic. La noi, schimbarea unui ministru atrage schimbarea unui întreg eşalon de subordonaţi, secretari de stat, directori şi directoraşi, şi fiecare nou-venit aruncă la coş ce a început cel dinainte să facă şi o ia de la început cu ideile lui.
Stabilitatea este o noţiune ce nu se regăseşte în vocabularul politicianului român. Acesta nu pricepe că într-un stat normal nu este nevoie de un acord al forţelor politice pentru ca lucrurile să funcţioneze.
Nu, domnilor şi doamnelor ce formaţi clasa politică românească, nu este nevoie de un acord politic pentru un master plan de construcţie a drumurilor.
Este nevoie, în primul rând, de un proiect coerent şi corect. De o strategie pe termen lung realizată de specialişti şi pusă în practică de Guvern, indiferent de numele celui care ocupă funcţia de prim-ministru. Atât şi nimic mai mult.
La noi, însă, politicienii trebuie să semneze tot felul de protocoale şi acorduri care sunt foarte repede uitate. Nu de alta, dar ele nu conţin nimic concret, doar nişte vorbe, aşa, aruncate pe hârtie.
Sanda Viţelar