Despăgubiri pentru proprietarii de terenuri din Parcul natural Defileul Mureșului

Publicat de radiomures, 10 martie 2017, 14:18
Acest lucru și-l propune deputatul Marius Pașcan, care a declarat ieri într-o conferință de presă că va iniția un proiect de lege pentru a-i proteja pe cei ce dețin păduri sau pășuni în zonă.
Parlamentarul mureșean denunță presiuni și amenințări la adresa primăriilor din Defileu pentru administrarea parcului natural Defileul Mureșului, din partea unuia dintre angajații APM Mureș:
Acești oameni au proprietăți, nu le pot administra, nu pot avea venituri de pe urma lor. Prin regulamente care favorizează entități private nu pot să promoveze nici servicii de turism, nu pot face lucrări pe propriile terenuri decât cu avize și taxe, în condițiile în care statul român nu le plătește niciun fel de subvenție sau despăgubiri, așa cum se întâmplă în orice țară europeană. Voi promova un proiect de act normativ în acest sens, pentru că Ministerul Mediului, deși a promis în mod repetat că există un astfel de act normativ și tocmai urmează să fie adoptat, nu a făcut nimic. În acest joc este implicată și Agenția de Protecția Mediului Mureș, printr-un angajat al său.”
Directorul APM Mureș, Dănuț Ștefănescu susține că în momentul de față Parcul natural Defileul Mureșului nu are administrator, după ce contractul de administrare a fost reziliat anul trecut.
Eu nu vad nicio taxă sau tarif încasat de cineva, la cei de pe Valea Mureșului – nu are cine încasa. Există un plan de management al ariei protejate, aprobat prin ordin de ministru, iar noul administrator care va fi desemnat va trebui să-l pună în aplicare. Aceste acuzații nu sunt întemeiate, tot ce ține de această arie protejată este coordonat de Ministerul Mediului, ca și scoaterea sau includerea unei noi porțiuni de arie protejată e tot de competența Ministerului Mediului.”
Parcul Natural Defileul Mureșului Superior este o arie protejată de interes national, aflată pe teritoriile comunelor Deda, Răstolița, Lunca Bradului și Stânceni. Aria protejată, declarată parc natural în 2007, se întinde pe 9.100 de hectare și include rezervația naturală Defileul Deda – Toplița.
Valeriu Russu