Deși datoria guvernamentală, publică, a statului român a depășit 50 % din PIB, sunt alte state care au depășit cu mult acest procent

Publicat de Corina Muntean, 2 iunie 2023, 16:26
În ultimul deceniu satele și-au schimbat paradigma cu privire la nivelul public de îndatorare, pledând pentru creștere datoriei ca factor stimulator al creșerii economice prin încurajarea consumului. O rețetă experimentată și de România, cu unele rezultate pozitive certe, dar și rezerve cu privire la supraîndatorare. La sfârșitul lui februarie, datoria guvernamentală a crescut la 50,1%, din PIB, reflectând o datorie de circa 7.500 de euro pentru fiecare român. O sumă greu de recuperat.
Dacă la noi semnalul împrumuturilor masive a fost dat cu ani în urmă, criza economică globală din 2020 determinată de pandemie este în mare parte de vină pentru creșterea datoriilor guvernamentale ale statelor din întreaga lume.
Creșterea inflației, în parte, din cauza supracorecției pachetelor de stimulare post-lockdown, a făcut ca economiile să își înăsprească din nou politicile monetare, în timp ce invazia Ucrainei de către Rusia a avut un impact asupra piețelor de mărfuri, afectând puternic economia globală.
Specialiștii Insider Monkey au folosit statisticile Trading Economics pentru ca să alcătuiască o listă a primelor 25 de țări cu cele mai mari rate datorii raportate la PIB. Și ne bucurăm că România nu se află deocamdată printre ele. În schimb, a 3 – a economie a lumii, Japonia, conduce acest clasament cu o datorie raportată la PIB de 264%, ce reprezintă imensa sumă de 9,8 trilioane de dolari.
Criza datoriei este pusă în această țară pe seama creșterii costurilor asistenței sociale pe fondul unei populații care îmbătrânește rapid, a pachetelor mari de cheltuieli și a unei forțe de muncă aflată în scădere. Deloc comparabilă ca economie cu Japonia, Venezuela ocupă a 2-a poziție în clasament cu o datorie/PIB de 241%, reprezentând suma de 150 de miliarde de dolari. Motivele principale ale acestei crize sunt corupția politică, afacerile închise, șomajul, încălcările drepturilor omului, dependența ridicată de petrol și lipsa cronică de alimente și medicamente.
La rândul lor, politicile economice proaste, anii de conflicte și sancțiunile internaționale sunt câteva dintre principalele motive pentru cufundarea Sudanului într-o criză majoră a datoriilor suverane care au ajuns la 182% din PIB.
În Top 25 mondial, pe poziția 11 se regăsește cea mai mare economie globală, Statele Unite ale Americii, cu un raport datorie/PIB de 129%, însumând 31 de trilioane de dolari.
Pentru state cu economii puternice precum Japonia, Marea Britanie, SUA, Singapore etc. o datorie publică mare nu reprezintă o problemă presantă. În schimb, pentru țări precum Venezuela, Cuba, Sudan sau Liban, cu economii slabe, o datorie publică mare poate duce la intrarea în incapacitate de plată.
Autor: Virgil Natea
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.