Deșeurile voluminoase, o problemă încă nerezolvată la Tg. Mureș
Publicat de Corina Muntean, 22 decembrie 2021, 11:36 / actualizat: 23 decembrie 2021, 7:47
Până când Primăria va construi, anul viitor, o platformă specială pentru depozitarea acestor deșeuri provenite din renovări sau a obiectelor mari la care târgumureșenii vor să renunțe, există o soluție. Astfel, cetățenii care obțin o autorizație de construcție și care sunt obligați să dețină și contract cu o firmă de salubritate pot depozita gratuit molozul rezultat din demolări sau reparații.
Primarul Tg. Mureșului, Soos Zoltan, a declarat pentru Radio Târgu Mureș că mulți nu cunosc această opțiune:
Anul viitor, lângă Sere, orașul va construi o platformă pentru preluarea deșeurilor rezultate din construcții. În momentul de față legalitatea preluării acestora este asigurată de operatorii autorizați din Tg Mureș și județul Mureș, care preiau gratuit aceste deșeuri. Cea mai mare dificultate o avem cu micile reparații și renovări de la blocuri, unde cetățenii nu apelează la acest serviciu gratuit ci aruncă lângă tomberoane, în pădure, și apoi cheltuielile sunt foarte mari, în a curăța aceste deșeuri din zonele verzi. Pe viitor, asta va ține de un program de informare, să știe populația dacă are de dus moloz după reparații din apartamente, le asigurăm un număr telverde, la care să anunțe operatorul ca să îl ridice.
Până la construirea unei platforme speciale de depozitare, problema deșeurilor voluminoase se poate rezolva la Tg. Mureș cu ajutorul firmei de salubritate, a explicat managerul Sylevy, Ilyes Botond:
Deșeurile voluminoase, de lemn, din construcții sau orice deșeuri în afara celor periculoase, oricine poate suna la telefonul de dispecerat de pe pagina de facebook a Sylevy Salubriserv iar noi putem să dăm soluții pentru transportul și eliminarea acestora. La asociații de proprietari rămân deșeuri lângă containere iar noi, prin contract, avem obligația să ridicăm și de acolo deșeurile menajere, dar de foarte multe ori aceste deșeuri sunt de alte tipuri. Prin urmare, noi ca să le putem ridica, trebuie să trimitem alte tipuri de mașini. Aceste deșeuri, dacă sunt provenite din construcții, trebuie duse altundeva, pentru că groapa de gunoi nu acceptă orice tipuri de deșeuri care provin de pe raza municipiului. Aceste deșeuri nu vor ajunge la groapa de gunoi ci la un reciclator final autorizat.
O altă problemă cu care se confruntă Tg. Mureșul este cea a deșeurilor aduse pe teritoriul municipiului din localitățile limitrofe, problemă a cărei rezolvare va veni după montarea, anului viitor, a unui sistem de supraveghere video.
Valeriu Russu