Deșeurile declarate haine second-hand nu vor mai intra în țară
Publicat de Andrei Borz, 12 ianuarie 2023, 12:12 / actualizat: 12 ianuarie 2023, 17:20
Ministerul Mediului vrea astfel să împiedice, prin reglementări precise, ca textilele uzate să fie în mod fals declarate second hand și să intre în țară fără sortare și dezinfectare.
Sistemul informatic de trasabilitate a deșeurilor va fi astfel extins și pentru produsele de îmbrăcăminte și încălțăminte, a declarat pentru Radio Tg.Mureș ministrul Mediului, Tanczos Barna:
De foarte multe ori, deșeurile sunt declarate bunuri second-hand, modalitatea prin care mulți agenți economici încearcă să păcălească sistemul, motiv pentru care acum, la începutul anuluipregătim o nouă reglementare în ceea ce privește second hand-urile, care va viza în mod special textilele. Este nevoie în primul rând de o tratare, apoi de o sortare și reciclare și în cazul hainelor second-hand care intră în România, și vom reglementa modalitatea în care toți agenții economici ce aduc asemenea bunuri, despre cum trebuie să respecte legislația europeană și națională. Nu este corect ca România să devină groapa de gunoi a Europei, am împiedicat acest lucru prin implementarea sistemului de trasabilitate și von extinde aceste reglementări și la bunuri second hand. Aici, regulile nu erau atât de precise, de detaliate ca în cazul deșeurilor, unde acțiunile au fost de succes împreună cu Poliția de frontieră și cu Garda de Mediu care a înființat posturi de control la punctele de trecere a frontierei. Vom extinde aceste sisteme de succes și la nivelul bunurilor second hand.
În județul Mureș, Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor a început controale de anul trecut la mai multe firme ce comercializau haine și încălțăminte second hand, fiind retrase mărfuri și aplicate sancțiuni de mii de lei, spune şefa instituţiei, Marcela Achim:
În urma controalelor au fost retrase de la comercializare 58.433 bucăți produse textile în valoare totală de 258.656 de lei și 108 perechi de pantofi în valoare de 3993 de lei. S-a dispus efectuarea returului acestora la importator, s-a adus la cunoștință despre aceste aspect atât Gărzii de Mediu din județul în care importatorul are sediul social cât și Comisariatul din acel județ. S-au aplicat 12 amenzi în vcaloare totală de 510.000 lei.
Anul trecut, Ministerul Mediului împreună cu Garda de Mediu și Protecția Consumatorilor au legiferat și implementat un sistem de trasabilitate a deșeurilor care intră în România. Acest sistem informatic obligă toți agenții economici care importă deșeuri să le ducă direct la unitățile de procesare și reciclare și să aducă doar cantitățile care pot fi reciclate în România, conform capacităților autorizate, înregistrate la autoritățile de mediu românești.
În urma implementării acestui sistem, împreună cu Poliția de Frontieră și cu Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor, au fost întoarse de la graniță peste 3.000 de tone de deșeuri.
Valeriu Russu