Descoperire ştiinţifică la Miercurea Ciuc

Publicat de radiomures, 10 noiembrie 2016, 19:08
Studenţii de la Ingineria mediului a Universităţii Sapientia, Catedra de Bioinginerie – Miercurea Ciuc au izolat şi identificat pe baza de ADN două specii bacteriene noi pentru ştiinţă, această premieră s-a făcut sub conducerea conferenţiarului universitar Dr. Máthé István.
Prima specie bacteriană a fost izolată din Lacul Ursu din Sovata şi a primit numele ştiinţific de Rhodococcus sovatensis, denumirea de ”sovatensis” (latină) însemnând ”originar din Sovata”. Cercetătorii de la Miercurea Ciuc spun că această bacterie poate fi folosită pentru biodegradarea unor hidrocarburi şi utilizată în depoluarea mediului.
Cealaltă specie, Rufibacter quisquiliarum, provine din levigatul gropii de gunoi de la Cekend, denumirea în latină de “quisquiliarum” însemnând “provenind din gunoi”.
În acest caz a fost demonstrat faptul că bacteria are o rezistenţă sporită la radiaţii UV şi radioactive şi are capacităţi sporite de a biodegrada carbohidraţi, proteine şi lipide, prin care se poate purifica levigatul, adică lichidul rezultat după depunerea deşeurilor. Pentru identificarea şi descrierea acestor bacterii, oamenii de ştiinţă au utilizat, în premieră în România, ”capcane microbiologice”, o metodă inovativă de cultivare a bacteriilor.