Descoperire arheologică importantă în judeţul Mureş
Publicat de Rotar Mirela, 4 aprilie 2024, 12:59 / actualizat: 12 aprilie 2024, 14:14
Este vorba despre o serie de obiecte metalice, care ar putea fi de la începutul epocii eneolitice, adică acum aproximativ 4000 de ani.
Descoperirea a fost realizată de un detectorist amator în zona satului Sânişor, comuna Livezeni, judeţul Mureş.Acesta a contactat specialiştii Muezului Judeţean Mureş care au ridicat documentarea in situ a pieselor, explică responsabilul de comunicare al Muzeului, Liliana Lircă:
Datorită faptului că la momentul descoperirii piesele din metal au fost lăsate în pământ, colectivul muzeului format din Rita E. Németh, Botond Rezi și Daniel Cioată au reușit documentarea in situ și recuperarea unei mici depuneri de piese metalice. Aceasta constă din două topoare întregi de cupru cu brațele în cruce și o a treia fragmentară. Acestea au fost depuse într-o groapă ovală, la o adâncime relativ mică, fără alte materiale arheologice. Mica descoperire poate fi datată la începutul epocii eneolitice (ca. 4300–3900 î.e.n.), fiind produsul unei metalurgii dezvoltate, care reușește să producă pentru prima dată primele piese autentice de metal, în contrast cu topoarele ciocan din perioada precedentă.
Depozitul de la Sânișor devine primul tezaur din această perioadă documentat de specialiști din județul Mureș și al doilea din Transilvania, după cel descoperit la Ariușd (jud. Covasna), din 1910.
După restaurarea și valorificarea științifică, piesele descoperite vor face parte dintr-o viitoare expoziție a muzeului.
Autor: Sanda Vițelar