Descentralizarea Direcțiilor pentru Cultură stârnește nemulțumiri în teritoriu

Publicat de Uifalean Cristian, 22 august 2023, 14:27
Sindicatul Angajaților din Ministerul Culturii, Culturalia, trage un semnal de alarmă cu privire la intenția Guvernului de a trece Direcțiile Județene pentru Cultură în subordinea Consiliilor Județene.
Sindicaliștii spun că o astfel de măsură va crea un conflict de interese, pentru că autoritățile publice locale au, de multe ori, propriile proiecte imobiliare, care au nevoie de aviz de la Direcțiile de Cultură.
Modificarea va face să dispară controlul privind aplicarea legislației în vigoare în domeniul Culturii, a arătat vicepreședintele sindicatului, Marius Voicu:
Noi, în momentul de față, avem drept de control asupra intervențiilor pe monumente istorice. Dacă un Consiliul Județean este proprietarul unui monument și, în același timp, își face singur și controlul, apare conflictul de interese, iar Ministerul Culturii, prin această ordonanță, și-ar pierde, efectiv, toate prerogativele de avizare și control la monumentele istorice și, în general, la bunurile de patrimoniu.”
Mai mult, susține Marius Voicu, prin aplicarea ordonanței Guvernului, economia la buget va fi nesemnificativă, în condițiile în care salariile în Direcțiile Județene pentru Cultură sunt între 2.100 de lei și 3.574 de lei net.
Directorul Direcției Județene pentru Cultură Mureș, Nicolae Băciuț, a arătat și el că o asemenea măsură nu poate fi implementată și contravine legii:
Trecerea Direcțiilor Județene pentru Cultură la Consiliile Județene, înainte de toate, este neconstituțională, din simplul și banalul motiv că Direcția Județeană avizează documentații care au fost emise de Consiliul Județean. Ar însemna că un document emis de Consiliul Județean este avizat de o structură din subordinea sa, ceea ce este dincolo de orice acceptare în logică constituțională. Atâta vreme cât Direcțiile pentru Cultură țin de Ministerul Culturii, interesele locale nu mai pot pune presiune pe Direcția pentru Cultură pentru tot felul de proiecte imobiliare.”
La Direcția pentru Cultură Mureș sunt cinci angajați, care nu sunt nici ei de acord cu acest proiect, a arătat Nicolae Băciuț:
Nu se poate pune problema că, prin numărul de angajați, s-ar face economie. Ar trece în altă parte tot cinci angajați, chiar dacă, să zicem, cu salarii mai mari. Colegii din Direcție sunt pe poziția de a rămâne în statutul de deconcentrat al Ministerului Culturii, care ne oferă mai multă siguranță decizională și garanția protejării în fața presiunilor sau a influențelor politice.”
Angajații mai multor direcții județene pentru cultură din țară au protestat în fața instituțiilor, pentru a opri distrugerea patrimoniului cultural.
Ei au arătat că bugetul total al acestor direcții este de aproximativ 2% din bugetul Ministerului Culturii, subfinanțat deja în raport cu nevoile efective.
Autor: Raluca Creț