Deputaţii din comisia pentru învăţământ ar putea finaliza raportul asupra noilor legi ale educaţie

Publicat de Rotar Mirela, 2 mai 2023, 08:29 / actualizat: 10 mai 2023, 9:01
Săptămâna aceasta, deputaţii din comisia pentru învăţământ ar putea finaliza raportul asupra noilor legi ale educaţiei. Acesta avea termen iniţial pentru adoptare ziua de 26 aprilie, însă a fost prelungit.
Documentele sunt în procedură de urgenţă, însă discuţiile au fost suspendate de mai multe ori, pentru a se solicita puncte de vedere de la alte instituţii.
Săptămâna trecută s-au încheiat dezbaterile pentru proiectul de lege a învăţământului preuniversitar, iar astăzi deputaţii reiau discuţiile pe marginea documentului pentru învăţământul superior.
Deputații din Comisia pentru învățământ reiau în această dimineață, de la ora 9:00 dezbaterile la proiectul noii legi a învățământului universitar. Până acum au fost adoptate mai multe amendamente, printre care cel privind durata mandatului de rector, care va fi de 5 ani, iar o persoană nu poate ocupa funcția la aceeași instituție din învățământul superior pentru mai mult de două mandate. Studenții pot parcurge doi ani de studii într-unul singur, cu aprobarea consiliului facultății, mai prevede un alt amendament, cu excepția programelor de studii din domeniile medical, militar sau de securitate națională și a ultimului an de studii.
Comisia pentru învățământ de la Camera Deputaților a mai decis, printre altele, că studenții beneficiază de tarife reduse cu 75% la bazele sportive publice, dar și la muzee, concerte, spectacole de teatru sau film în limita bugetelor aprobate. Cel mai probabil, săptămâna aceasta va fi finalizat raportul la proiectul noii legi a învățământului universitar după ce documentul privind învățământul preuniversitar a primit deja votul deputaților din comisie. Cele două proiecte vor fi supuse apoi votului din plenul Camerei Deputaților și, ulterior, înaintate Senatului, ca for decizional.
Pe de altă parte, la Senat, pe ordinea de zi a plenului figurează astăzi raportul la proiectul de modificare a Codului Penal. Acesta prevede, printre altele, potrivit unui amendament, aplicarea unei pedepse cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă pentru cei care tulbură ordinea și liniștea publică prin amenințări sau atingeri grave aduse demnității persoanelor. Pentru cei care, prin violențe împotriva persoanelor sau bunurilor, tulbură liniștea și ordinea publică, se aplică o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani.
Sursa: RRA