Deputaţii dau undă verde hidrocentralelor amplasate în arii protejate

Publicat de MIRELA ROTAR, 24 martie 2022, 07:02
Un proiect de lege aprobat astăzi de Cameră, în calitate de for decizional, stabileşte că aceste obiective sunt considerate proiecte de securitate naţionala şi sunt scutite de realizarea unui studiu de impact asupra mediului.
Poate fi dusă astfel la bun sfârşit construcţia unor hidrocentrale la care lucrările au fost sistate, pentru a proteja mediul, şi care se află într-un stadiu de finalizare de peste 60 la sută.
Social-democrații, inițiatori ai proiectului de lege, spun că aceste măsuri reprezintă un pas spre asigurarea independenței energetice a României și permit valorificarea unor sume importante de euro investite în construcția hidrocentralelor.
Alfred Simonis, deputat PSD:
În anii 2000 a început construcția unor hidrocentrale pe întreaga suprafață a României. Nu aveam desenate ariile protejate în forma actuală, nu era nici condiție de la Comisia Europeană. Începând cu 2003 s-au investit sute de milioane de euro legal, iar nişte inteligenţi ulterior au desenat harta ariilor protejate în România din birou. Pierdem sute de milioane de euro în condițiile în care astăzi avem deficit de energie și avem nevoie să ne creștem puterea de producție.
Proiectul de lege a fost criticat doar de USR.
Stelian Ion, deputat USR:
Într-un câștig iluzoriu – 0,4% din întreaga producție națională, practic se distruge o bună parte din ariile protejate ale României. Avem soluții alternative, există firme care vor să investească în eoliene, dar ministerele nu își fac treaba și nu le amenajează din punct de vedere administrativ. Se face un rău iremediabil naturii.
Proiectul de lege va fi trimis președintelui Klaus Iohannis în vederea promulgării.