Deputaţii au respins astăzi, în sesiunea specială, legea amnistiei şi graţierii
Publicat de Corina Muntean, 28 august 2019, 19:18
Aceasta prevedea scutirea totală de pedepsele cu închisoarea mai mici de cinci ani.
Hotărârea este definitivă, întrucât Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
Dezbaterile pentru celelalte acte normative pentru care a fost convocată sesiunea specială – recursul comepensatoriu şi ordonanţa 114 – au fost amânate.
În cazul abrogării recursului compensatoriu, deputaţii puterii au susţinut că acest proiect trebuie discutat simultan cu un altul similar, care se află pe circuitul legislativ.
Opoziţia a solicitat convocarea de urgență a Comisiei juridice pentru un raport de respingere a legii recursului compensatoriu. PNL și USR au susţinut că legea aflată în vigoare din octombrie 2017 a necesitat convocarea sesiunii extraordinare a Camerei Deputaților, în contextul în care infractori periculoși au beneficiat până în prezent de recursul compensatoriu.
Deputatul PNL Florin Roman:
Cât timp îi amână, 20.000 de deținuți zburdă liber pe stradă, mâine vor mai ieşi doi-trei criminali, doi-trei pedofili și se apropie și începerea școlii. Le-am spus: haideți să rezolvăm măcar această problemă, pentru că e foarte clar că ei nu îşi doresc abrogarea recursului compensatoriu. Noi, împreună cu colegii de la USR, ne dorim în integralitate abrogarea.
Membrii Comisiei juridice au amânat însă din nou o decizie în acest caz. Deputatul social-democrat Neculai Dunavă a explicat că în circuitul legislativ mai este un proiect similar, iar cele două inițiative trebuie dezbătute împreună.
Acest proiect care s-a discutat și ieri și astăzi se poate discuta cât dorim noi, numai că nu putem să luăm o decizie în sensul ăsta în cadrul sesiunii extraordinare. Regulamentul Camerei zice foarte clar: mai există încă un proiect cu același obiect de reglementare. Pentru că nu am fost sesizați cu acest proiect în această sesiune extraordinară, nu le putem discuta împreună, așa cum prevede regulamentul.
Legea recursului compensatoriu prevede că persoanele încarcerate în condiții improprii beneficiază de șase zile libere la fiecare 30 de zile executate.