Dependenții de droguri nu au niciun centru pentru recuperare

Publicat de Rotar Mirela, 20 aprilie 2023, 13:41
Prezent la dezbaterea ”Drogul, calea spre infern” de la Târgu Mureș, Cătălin Ţone, şeful Serviciului Antidrog din Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, a atras atenția asupra dificultăților cu care se confruntă cei care vor să scape de dependența de droguri.
Pe lângă lupta oricum dificilă, ei nu au nicio variantă instituțională în România, iar cei care ajung la spital sunt trimiși în secțiile de psihiatrie.
În aceste condiții, și recuperarea este mult îngreunată, a explicat Cătălin Țone:
Am ajuns în situația în care nu avem centre de tratament post-cură, segmentul cel mai important în tratarea dependenței de droguri, segmentul de după partea de detoxifiere, care durează trei-patru săptămâni, chiar luni de zile. La noi se tratează în clinicile de psihiatrie, secțiile de psihiatrie de la diferite spitale, dar nu este suficient. La noi, dependenții nerezolvați, la care nu s-a rezolvat dependența psihică, revin în sânul familiei, revin în stradă, comit infracțiuni de multe ori, au reacții care aduc atingere liniștii și ordinii publice, și nu este deloc în regulă.”
În urmă cu două săptămâni, o primărie din județul Giurgiu a primit o finanțare de la Compania Națională de Investiții pentru realizarea primului campus de stat din România, cu 100 de locuri, dar construcția va dura aproximativ doi ani.
Cătălin Ţone a subliniat necesitatea extinderii unor astfel de proiecte la nivel național:
Cred că astfel de campusuri, astfel de clinici, ar trebui înființate, dacă nu în fiecare județ, atunci în fiecare regiune, adică să fie cinci-șase la nivel de România și apoi în fiecare județ pentru că sunt probleme serioase. Există un trend crescător, față de care trebuie să avem o reacție din punct de vedere al combaterii și prevenirii și, mai ales, și insist, din punct de vedere medical.”
Din statisticile Agenției Naționale Antidrog reiese că cel puțin 600.000 de români au consumat cel puțin o dată droguri în viață, iar umărul acestora este în continuă creștere.
Autor: Raluca Creţ