Demersuri pentru finalizarea lucrărilor la 11 hidrocentrale
Publicat de Andrei Borz, 10 noiembrie 2022, 15:53
Proiectul de lege care va permite continuarea lucrărilor la aceste obiective de importanță strategică în contextul crizei energetice a fost redepus luni în Parlament.
Adoptat de Parlament în luna aprilie, actul normativ a fost contestat la Curtea Constituțională, care s-a opus continuării lucrărilor la cele 11 hidrocentrale aflate în arii protejate, una dintre ele fiind cea din Răstolița.
Parlamentarul de Mureș Dumitrița Gliga, coinițiator al legii, a explicat pentru RTM că, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, au fost delimitate arii naturale protejate fără să se țină cont că pe unele deja începuseră lucrări la mai multe hidrocentrale.
PSD și-a însușit obiecțiile Curții Constituționale și a invitat toate partidele responsabile să susțină proiectul nostru pentru că România are acum nevoie de energie ieftină și verde, mai mult decând oricând. Sunt 11 hidrocentrale în această situație care sunt aproape finalizate și consider că ar fi o crimă economică abandonarea acestora, în contextul crizei energetice acute din prezent. Dintre cele 11 hidrocentrale, trei sunt finalizate peste 90 la sută, avem hidrocentrala de la Răstolița și două hidrocentrale pe Jiu, la Dumitra și la Bumbești.
În ce privește lucrările de la Hidrocentrala de la Răstolița, deputatul Dumitrița Gliga arată că un obstacol neașteptat a apărut odată cu retrocedarea celor peste 2000 de hectare de pădure urmașilor grofilor Banffi, în acea suprafață fiind incluse și 54 de hectare aflate în cuva viitorului lac de acumulare.
Parlamentarul de Mureș apreciază că ar fi trebuit emis titlu parțial de proprietate, fără suprafața de pădure ce urmează să fie inundată odată cu pornirea hidrocentralei.
Valeriu Russu