Delincvența juvenilă, întâlnită mai ales în școlile mureșene

Publicat de radiomures, 26 septembrie 2016, 14:10
Prevenirea delincvenței juvenile este tema zilei pentru polițiștii mureșeni care au dat astăzi startul celei de a XI-a ediții a campaniei ”Săptămâna prevenirii criminalității”.
În cadrul unei acțiuni organizate la sediul IPJ, liceeni de la ”Avram Iancu” au și aflat încotro duc actele de violență sau furt, întâlnite de regulă în școli. Aceștia s-au întâlnit cu tineri deținuți de la Penitenciarul Tîrgu-Mureș, care le-au oferit mărturiile lor.
Polițiștii mureșeni nu au avut încă probleme în noul an școlar, spune Gabriela Pîncă , coordonatorul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității Mureș:
Delincvența juvenilă în județul Mureș nu este o problemă. Ne axăm foarte mult cu instituțiile de învățământ fiindcă modificările care apar sunt la evenimentele din incinta instituțiilor de învățământ, cele din exterior fiind în scădere. Fiecare școală are un polițist repartizat care răspunde de instituție. Cele mai multe evenimente în școli sunt cele de furt și cele de lovire.”
Polițiștii mureșeni desfășoară, astăzi și mâine, câteva zeci de activități în școli privind prevenirea delincvenței juvenile,. Tema de mâine este victimizarea minorilor.
De asemenea, la Luduș a fost lansat un concurs de mesaje privind delincvența juvenilă.
Despre celelalte activități ale săptămânii ne vorbește comisarul de poliție Gabriela Pîncă:
Vom avea la Ceasul Floral o serie de activități dedicate copiilor. Le vom arăta și câteva din autospecialele noastre dar vom avea și jocuri pentru ei și vor fi răsplătiți cu tot felul de obiecte. Miercuri avem o zi dedicată infracțiunilor contra patrimoniului. Vom avea activități stradale, discuții cu cetățenii, distribuire de materiale. Joi avem o zi specială pe care noi am primit-o cu bucurie, pentru că am ales mereu să vorbim despre violență și mai ales despre violența în familie. Vineri, întotdeauna este ziua dedicată siguranței rutiere.”
La campania de prevenire a criminalității din județul Mureș se alătură mulți parteneri și colaboratori, instituții publice sau ONG-uri din diferite domenii de activitate.
Cea mai bogată participare vine din partea școlilor, sute de elevi fiind implicați în activitățile polițiștilor mureșeni.
Cristina Bulbescu