Delegaţia FMI şi-a încheiat misiunea periodică de evaluare a evoluţiei economiei româneşti şi a prezentat concluziile
Publicat de Stan Lucian, 4 octombrie 2023, 19:54 / actualizat: 5 octombrie 2023, 6:59
Experţii FMI consideră necesare noi investiţii în educaţie şi sănătate, de asemenea creşterea cu 2 procente a bugetelor alocate, pentru ca aceaste domenii să ajungă la nivelul Uniunii Europene.
Delegaţia FMI şi-a încheiat misiunea periodică de evaluare a evoluţiei economiei româneşti şi a prezentat azi concluziile. Deficitul bugetar pentru sfârşitul anului este estimat la 6 procente din Produsul Intern Brut şi la 5 la sută în 2024, însă în următorii ani ar trebui ca ţinta să fie de 3 procente.
Reprezentanţii Fondului au analizat şi pachetul de măsuri pentru care Guvernul şi-a agajat răspunderea şi au făcut o serie de recomandări.
Șeful Misiunii FMI în România, Jan Kees Martijn, atrage atenția că prioritatea o reprezintă îmbunătățirea colectării de venituri la bugetul de stat și să fie eliminate scutirile din sistemul fiscal. În esență, statul trebuie să se asigure că toți contribuabilii își plătesc corect taxele și impozitele.
În acest context, Jan Kees Martijn consideră că trebuie scăzut și pragul pentru microîntreprinderi, de la care ele plătesc complet taxele și impozitele. Pragul ar putea să fie de 250.000 euro, chiar mai jos, dar esența este ca acest prag să susțină patronii de microîntreprinderi să plătească corect taxele și impozitele și să nu facă evaziune fiscală.
O altă reformă pe care o propune FMI este cea legată de sistemul de impozitare a proprietăților. De asemenea, FMI propune angajarea unui număr mai mare de femei, trecerea în România la economia verde și sporirea eficienței muncii în țara noastră.
Sursa: RRA