Defrişările ilegale sunt atentat la siguranţa naţională

Publicat de radiomures, 13 ianuarie 2016, 17:30 / actualizat: 14 ianuarie 2016, 8:32
Cu 3 zile în urmă, președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege ce completează articolului 3 al Legii privind siguranța națională. Legea a fost inițiată de 50 de parlamentari PNL și sancționează orice acțiuni care lezează interesele economice strategice ale României, ce au ca efect periclitarea, gestionarea ilegală, degradarea ori distrugerea fondului forestier.
Unul dintre inițiatori este deputatul de Mureș Cristian Chirteș :
Prin această lege, organele statului vor putea mult mai clar să constate constituirea unor grupuri mari infracționale în domeniul forestier. Vom încerca să modificăm Legea contravențiilor și infracțiunilor silvice, care este în lucru la Comisia de agricultură. Vom introduce noi prevederi, în Statutul personalului silvic, astfel încât să facem un pas înainte în combaterea acestui fenoment. Sper că raportul să îl termin cel târziu până la sfârșitul lunii februarie, urmând ca în luna martie să îl introducem în plenul Camerei Deputaților.”
Noile prevederi vin în condiţiile în care România pierde 3 hectare de pădure pe oră, potrivit unui raport Greenpeace care a monitorizat defrişările ilegale în perioada 2013 -2014. Același studiu mai arată că zilnic se înregistrează 62 de cazuri de tăieri ilegale. Ofițerul de presă al Greenpeace Romania, Irina Bandrabur, e de părere că sintagma ”siguranță națională” din noua lege ar afecta transparența guvernanților. Ca atare, apreciază Irina Brandabur, opinia publică nu va cunoaște exact amploarea fenomenului, iar astfel se pot ascunde unele fapte de corupție:
În ceea ce privește această nouă lege, ea prevede într-adevăr această nouă mențiune că ne putem adresa anumitor organe specializate pentru a investiga cazurile de tăieri ilegale. Numai că ei vor alege, desigur, dacă vor publica sau nu rapoarte. Asta deoarece la investigațiile care le vor face nu există un control extern al societății civile, care să vadă ce se întâmplă acolo. Pentru că sperăm să fie investigații și cazuri de corupție mai mari, care să poată duce la anchete corecte, care să diminueze fenomenul.”
Raportul Greenpeace situează județul Mureș pe locul al treilea pe țară, după Argeș și Bacău, la numărul de cazuri de tăieri ilegale. Pentru purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Mureș, Adrian Pârlea, locul III este unul bun pentru județul Mureș, deoarece indică depistarea unui număr mare de infracținui. El spune că defrișările ilegale din județul Mureș au fost sub unu la sută din volumul tăierilor legale.
Direcția Silvică Mureș este pe locul III la constatarea contravențiilor, deci ne-am făcut destul de bine datoria și am încercat să prindem infractorii care taie ilegal pădurea. Aș sublinia aici că cele 3500 de metri cubi care sunt lipsă în anul trecut în păduri reprezintă 0,8 la sută din masa lemnoasă care se taie ilegal în județul nostru unde vorbim de 420.000 de metri cubi. Din acești 3500 de metri cubi, aproximativ 1100 sunt plătiți de personalul silvic, atunci când nu reușim să prindem pe cei care taie pădurea.”
Potrivit raportului Greenpeace, Transilvania este principala sursă de lemn pentru tăierile ilegale, aproape 80% din totalul prejudiciului creat în perioada 2013-2104, fiind din Cluj, Alba şi Maramureş. În perioada amintită, în România s-au identificat 1,2 milioane de metri cubi tăiați ilegal, valoarea prejudiciului de peste 230 de milioane de lei.
Vali Russu
Foto: expressdebanat.ro