EXCLUSIVITATE: Deficit dramatic de medici de medicină sportivă!
Publicat de APETRI MARGARETA, 25 iulie 2024, 14:30 / actualizat: 2 august 2024, 8:57
Societatea Română de Medicină Sportivă din România trage un semnal de alarmă privind lipsa acută de medici în această specialitate la nivel național.
Municipiul București, care este singurul centru de rezidențiat din țară, face excepție de la regulă și deține mai mult de jumătate dintre medicii sportivi.
În rest, la nivel național sunt, în total, sub 40 de medici sportivi dintre care majoritatea, pensionari cu contracte în prelungire, a precizat în exclusivitate pentru Radio Târgu Mureș, președintele Societății de Medicină Sportivă, medicul primar, Ariana Patac:
Situația în țară este dramatică. Chiar am reușit să fac un recensământ și din 42 de județe, în 15 județe nu avem nici un medic sportiv. Pe alocuri am desemnat în 3, 4 județe medici de altă specialitate și în alte 15 județe sunt medici în pensie, deci pe prelungire, medici care s-au pensionat, câte un singur medic în general, pentru că nu s-au scos la Rezidențiat pe post.
Și județele din centrul țării suferă de lipsa medicilor sportivi, jumătate dintre posturi fiind desființate în urmă cu câțiva ani.
La Brașov sunt doi medici, dintre care unul este pensionar cu prelungire de contract, în Harghita există un singur medic sportiv iar Covasna nu are deloc medic.
Noua conducere a Societății de Medicină Sportivă a făcut eforturi uriașe pentru dezvoltarea acestei specialități, aceasta fiind singura nereprezentată printr-o comisie în Ministerul Sănătății.
Prin urmare, a fost obținută înființarea de posturi în județe deficitare, inclusiv la Covasna unde va putea fi organizat concurs pe post.
În județul Mureș, există un singur medic sportiv care face, zilnic, între 40 și 50 de consultații la sportivii legitimați.
A fost obținut și aici în plus un medic rezident care va putea da concurs pe post în toamnă, mai aflăm de la Ariana Patac:
În Mureș este doar un medic sportiv. Acum, mai este și o rezidentă în ultimul an care va veni la post după ce se termină rezidențiatul. Din patru posturi, două s-au desființat abuziv. Nu știu de ce, nu știu cine… tot facem memorii și la Spital și la Minister să refacem organigrama.. Toată lumea se face că nu ne aude, nu ne bagă în seamă…
Spitalul de Urgență din Târgu Mureș, de care aparține Policlinica Sportivă, va face demersuri pentru încă un post de medic la Târgu Mureș iar din toamnă, sportivii ar putea să beneficieze de EKG gratuit în cadrul Policlinicii.
De asemenea, în această toamnă Policlinica Sportivă se va muta într-un spațiu mai adecvat, cel mai probabil în fostul sediu Romtelecom, aflăm de la managerul Spitalului, Florin Crăciun:
Nu avem alte posturi disponibile în statul de funcții. Doamna dr. Crișan a făcut un memoriu pe care o să-l înaintez la Minister pentru încă un post de medicină sportivă: În momentul de față sunt trei asistente și o îngrijitoare pe statul de funcții pe cabinetul sportiv. EKG-ul este trecut în listă.. e trecut de vreo trei luni în listă dar nu știu să vă spun dacă s-a cumpărat sau nu dar dacă nu, până în toamnă o să fie achiziționat EKG-ul de medicină sportivă.
Sportivii de performanță sunt neglijați de autoritățile sanitare și în alte privințe, au semnalat la Radio Târgu Mureș mai mulți părinți care sunt nevoiți să achite copiilor setul de analize medicale obligatorii cerute, din cauza lipsei unui cadru legal în acest sens.
În plus, nici casele de asigurări de sănătate nu decontează dispozitive medicale în cazul sportivilor.
Autor: Cristina Bulbescu