Deficit de medici școlari în Mureș

Publicat de Rotar Mirela, 27 aprilie 2023, 12:15
Fiecare unitate școlară din județul Mureș are câte un cabinet medical deservit de o asistentă, medicii fiind foarte puțini și împărțiți la mai multe școli.
În județul Mureș sunt în total 16 medici de medicină școlară, dintre care 10 în Târgu Mureș. Stomatologi sunt și mai puțini, doar 11 în județ. Asta înseamnă că un medic deservește câteva mii de elevi.
Personalul medical este insuficient față de cât ar fi necesar, spune președintele Asociației de Medicină Școlară din județul Mureș, dr. Adriana Neghirlă:
În unitățile de învățământ preuniversitar sunt 4 cabinete stomatologice. Atât. Sunt angajați 7 stomatologi în Târgu Mureș și mai este un cabinet studențesc. Acesta este al 5-lea, dar este în universitar. Aceste cabinete sunt la Liceul Agricol, la Papiu, Rebreanu și la fosta Școală 18, adică Romulus Guga. Noi, medicii, lucrăm pe 3 sau 4 norme. Suntem 10 în Târgu Mureș, mult prea puțini. În județ, Reghin are 2 medici, Târnăveni are un medic școlar, Luduș are un medic școlar și Sighișoara are 2 medici școlari. În fiecare din aceste locații este și câte un medic stomatolog.”
Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că sunt necesare investiții în medicina școlară, pentru prevenție și pentru sănătatea copiilor, asta după ce Comisia de învățământ a Camerei Deputaților a adoptat de curând un amendament prin care unitățile de învățământ preuniversitar vor avea, în afara cabinetului medical, cabinete stomatologice, dar și pentru logopedie.
În județul Mureș există și servicii de logopedie în unele școli primare, în schimb mediul rural este cel care suferă cel mai mult de lipsa serviciilor medicale, mai spune dr. Adriana Neghirla:
În general, așa este făcută normarea încât fiecare unitate de învățământ sau locație să aibă un asistent medical. În rural, nu sunt medici deloc, nici în celelalte orașe din județ nu sunt medici școlari. În ultima vreme, au început să apară asistenții medicali în rural, cred că acum sunt 18, deci e un semn bun că au început să se angajeze măcar asistenți medicali în mediul rural.”
Autoritățile intenționează să înființeze un cabinet medical la fiecare școală cu cel puțin 300 de elevi și să utilizeze fondurile PNRR în acest sens.
De asemenea, se dorește desegregarea școlilor și integrarea copiilor cu cerințe educaționale speciale în școlile de masă.
Autor: Cristina Bulbescu