Deficit de medici doar în spitalele din orașele mici din Mureș
Publicat de MIRELA ROTAR, 7 decembrie 2021, 11:46 / actualizat: 12 decembrie 2021, 13:15
Spitalele din centrele universitare, precum și cele din Târgu Mureș, nu au deficit de medici la această dată, precizează pentru Radio Târgu-Mureș rectorul UMFST, Leonard Azamfirei.
Ministerul Sănătății a anunțat că va suplimenta cu peste 400, numărul de locuri alocate în urma concursului de Rezidențiat, pentru domeniul medicină.
Candidații care au obținut punctajul de promovare de peste 60% din punctajul minim pe acest domeniu vor fi încadrați ca rezidenți.
Repartiția se face în perioada 5 – 8 decembrie, iar județul Mureș va primi locuri suplimentare, dar nu pentru municipiul Târgu-Mureș, explică rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei:
Nu am încă informații despre locurile suplimentare. Acum este în curs repartiția. S-au suplimentat locurile la Medicină, mai ales pe domeniile care sunt deficitare. Sunt peste 450 de locuri care au fost suplimentate dar încă nu avem suplimentarea făcută pe centrele universitare. În Târgu Mureș nu există domenii deficitare, inclusiv pe domeniul ATI, pentru că, în general, centrele universitare nu au deficitare aceste domenii. Dintotdeauna distribuția medicilor a fost una neomogenă. Noi suferim pentru zona orașelor mici și a zonei rurale ca acoperire cu medici ATI.
Specialitățile deficitare pentru care au fost suplimentate locurile la nivel național sunt anestezie terapie intensivă, boli infecțioase, radiologie medicală și medicină de familie.
Reprezentanții celor două spitale mari din Târgu Mureș ne-au confirmat că sunt corespunzător acoperiți cu medici din toate specialitățile.
Este nevoie de detașări, însă doar atunci când situația excepțională generată de pandemie o cere.
La examenul de rezidențiat de la Târgu-Mureș au participat peste o mie de candidați, pe aproximativ 600 de locuri.Zilele acestea se desfășoară repartiția pe locuri, mai spune Leonard Azamfirei:
A fost un examen echilibrat din punctul de vedere al întrebărilor care s-a văzut, de altfel, și în distribuția notelor care au fost, de asemenea, echilibrate, cu note mari dar și cu note mici așa cum este și pregătirea studenților. Ca noutate a fost introducerea unei bibliografii noi la Rezidențiat. Încă suntem în perioada de repartizare a locurilor. Promovarea a fost din punctajul maxim care a variat în jurul punctajului de 900.
La examenul de rezidențiat din acest an s-au înscris la nivel național peste 12.500 de candidați, iar la medicină au fost scoase la concurs peste 3.900 de locuri.
Cristina Bulbescu