Defectele la instalația electrică sunt cele mai frecvente cauze de incendii auto

Publicat de radiomures, 20 iunie 2018, 19:21 / actualizat: 20 iunie 2018, 22:56
Acesta este semnalul de alarmă tras de pompierii mureșeni după ce s-au confruntat cu mai multe cazuri de mașini în flăcări.
Purtătorul de cuvânt al ISU Horea Mureș, Cristian Virag.
De la începutul anului până în prezent ISU a fost solicitat să intervină pentru stingerea a 16 incendii izbucnite la autovehicule. Cea mai des constatată cauză probabilă de incendiu a fost un conductor defect, neizolat sau cu izolație deteriorată.”
Specialiştii confirmă că de cele mai multe ori incendiul la mașini apare ca urmare a unui scurtcircuit produs la o izolaţie proastă a instalaţiei electrice.
Reprezentantul unui service auto din Tîrgu Mureș, Nuțu Bota:
Se înlocuiesc anumite componente electronice sau se fac reparații la motor și atunci când montăm înapoi nu suntem atenți la acele cablaje care vin izolate, de acolo deja pericolul să se aprindă autovehicolul. Sfătuiesc conducătorii auto întotdeauna să caute un service autorizat. Sunt service-uri auto care pe perioada cât vehicolul stă în service este asigurat pentru orice fel de daună.”
Polițiștii verifică frecvent ca mașinile să fie dotate conform legislației în vigoare.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Mureș, Ramona Varodi:
În cadrul activităților curente se urmărește și existența la bord a trusei medicale de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu omologat. Ca și recomandări pentru șoferi: să verifice dacă aceste dotări sunt în termenul de valabilitate, precum și verificarea periodică a sistemului de iluminare și semnalizare pentru a preîntâmpina un eventual scurtcircuit pe fondul uzurii acestora.”
Șoferii care nu au mașinile dotate conform legii, pot fi sancționați cu o amendă de 4 sau 5 puncte, adică minimum 580 lei și maxium 725 lei.
Marcela German