Decontarea directă la polița RCA, o noutate în avantajul asiguratului

Publicat de radiomures, 9 ianuarie 2018, 14:21 / actualizat: 15 ianuarie 2018, 21:32
Acest serviciu îi permite unui șofer păgubit să-şi repare maşina pe propria asigurare, urmând ca firma sa de asigurări să recupereze prejudiciul de la asigurătorul şoferului vinovat.
Directorul unei companii de asigurări din Tg.Mureș, Alexandru Negrea, susține că asigurații sunt deocamdată reticenți în a apela la acest tip de mecanism de plată, care e opțional. Motivele sunt diverse, spune acesta, șoferii fie cred că lor nu li se poate întâmpla, fie li se pare prea scumpă polița:
Prejudiciul trebuie să fie produs în urma unui accident dintre două vehicule asigurate, înmatriculate în România, să nu fi existat vătămări corporale. Urmează să apară, sub denumirea de ”Casă de compensație”, o entitate care va gestiona toate aceste decontări făcute de un asigurător în contul altuia. Până atunci, decontările merg pe înțelegerile mutuale între cele 10-11 companii care activează în acest moment pe piața RCA. Asigurarea are un adaos de primă, la autoturisme e de 30-40 de lei, iar la autocamioane poate fi de 300-400 sau chiar mai mult.”
În cazul în care unul din accidentați nu este asigurat, el trebuie să se adreseze așa-numitului Fond de decontare al victimelor străzii, a explicat Alexandrul Negrea.
Unii conducători auto nici nu știu de apariția acestui tip nou de plată, însă cu toții sunt de acord că e o măsură bună, care scurtează timpul în care mașina va fi reparată:
O altă noutate legislativă este posibilitatea transferării cazierului bonus-malus la noua maşină.
Această măsură îi permite unui şofer care nu a produs accidente să beneficieze de o reducere substanţială la încheierea unei poliţe RCA pentru o altă maşină.
Valeriu Russu