Declaraţie adoptată în şedinţa solemnă a Parlamentului

Publicat de Corina Muntean, 16 decembrie 2019, 18:13
La 30 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, Parlamentul României condamnă actele de agresiune, crimele împotriva umanităţii şi încălcările flagrante ale drepturilor omului săvârşite de regimul comunist.
Într-o declaraţie comună, senatorii şi deputaţii îşi manifestă respectul faţă de actele de rezistenţă de orice formă şi reafirmă ataşamentul faţă de principiile, valorile şi ţelurile Revoluţiei Române.
În document se suţine necesitatea consolidării democraţiei şi a valorilor universale şi se accentuează importanţa continuării demersurilor justiţiei de a-i identifica şi a-i trage la răspundere pe cei vinovaţi pentru decesul a peste o mie de persoane în timpul Revoluţiei din decembrie 1989.
Declaraţia a fost adoptată în şedinţa solemnă desfăşurată la Palatul Parlamentului.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, în cadrul ședinței solemne, că sacrificiul martirilor și eroilor din decembrie 1989 nu trebuie să rămână doar o pagină de istorie glorioasă. El a subliniat că o democrație veritabilă este construită pe adevăr și dreptate și că justiția trebuie să îi tragă la răspundere pe cei vinovați:
Statul român a întârziat nepermis de mult aflarea adevărului, iar aceasta reprezintă o necesitate pentru viitorul nostru comun.
Totodată, şeful statului a respins cu fermitate orice opinie care pune sub semnul întrebării existența unei revoluții anticomuniste în decembrie 1989.
În discursul său, președintele Senatului, Teodor Meleșcanu, a spus că valorile democratice dobândite în ultimii 30 de ani trebuie revitalizate și apărate în mod permanent:
Trebuie să privim cu mai multă responsabilitate rolul pe care noi, politicienii, îl avem în modernizarea arhitecturii instituționale, astfel încât să fie respectate întru totul limitele legale și constituționale.
Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a atras atenția că pentru apărarea valorilor democratice dobândite este nevoie de solidaritate și de îndepărtarea orgoliilor:
Este tentant să cauţi mereu responsabili, să împarți vinovații, să pui etichete și să urăști, dar cred că acest lucru nu ne va ajuta foarte mult să progresăm.
Prim ministrul Ludovic Orban a declarat că aflarea adevărului despre Revoluția din decembrie 1989 nu trebuie lăsată doar pe seama istoricilor:
Expresia simbolică a recunoștinței noastre nu este de ajuns. Dreptatea pentru ei trebuie să vină de la instituțiile statului de drept şi s-a lăsat deja mult prea mult timp așteptată.
Sacrificiul martirilor Revoluției din decembrie 1989 a fost evocat de la tribuna Parlamentului de toate grupurile parlamentare.