Debitul Dunării este în creştere

Publicat de radiomures, 6 martie 2016, 08:15
ebitul Dunării este în creştere, iar în următoarea perioadă va fi peste media multianuală a lunii martie. Hidrologii spun că pe sectorul Baziaş la intrarea în ţară, tendinţa se va păstra cel puţin încă o săptămână. În aval de Hidrocentrala Porţile de Fier 2 ar putea fi depăşite cotele de atenţie, iar traficul naval se desfăşoară deja cu restricţii.
Între cele două baraje de la Porţile de Fier, fluviul este controlat prin deversări, dar dacă debitul va creşte, aşa cum sunt prognozele, ar purea apărea probleme în localităţile din aval de Forţile de Fier II.
Ştefan Cioloş, inginer Apele Române: Zona care poate fi afectată, Gruia şi de la Gruia în aval. Ca să depăşim cota de atenţie trebuie să avem undeva un debit de 10.000 de metri cubi.
În aşteptarea unei viituri importante, lacul de acumulare de la Porţile de Fier I a fost golit, iar la Orşova apa a scăzut cu cel puţin cinci metri, lăsând în urmă un peisaj dezolant.
Când Dunărea este scăzută, aerul miroase destul de urât, şi în perioada caldă şi mai urât. Şi faleza este urâtă. Vine apa de la Cazane de sus. A mai fost în unele primăveri, dar din cauza debitelor mari, apele sunt mai repezi şi sunt şi probleme de navigaţie. Convoaiele sunt mai mici şi nu trebuie să reducă viteza sub şase kilometri pe oră pentru a naviga în siguranţă.
Sursa foto: www.cugetliber.ro