De Ziua Pământului suntem invitați să stingem luminile timp de o oră
Publicat de radiomures, 24 martie 2017, 17:23 / actualizat: 25 martie 2017, 11:50
Oamenii din întreaga lume pot transmite un semnal de protejare a climei dacă sting luminile sâmbătă, între 20:30 și 21:30.
CJ Mureș se alătură inițiativei și va opri iluminatul arhitectural al Palatului Administrativ şi al Palatului Culturii, a anunțat consilierul de comunicare și mass media din cadrul CJ Mureș, Sanda Vițelar:
Consiliul Județean Mureș se alătură în acest an inițiativei Ora pământului. Astfel, sâmbătă, 25 martie, între orele 20:30 și 21:30, iluminatul arhitectural al Palatului Administrativ și a Palatului Culturii va fi oprit. Adresăm un îndemn tuturor cetățenilor și instituțiilor să se alăture acestei initiative, Ora pământului fiind un moment în care dorim să sensibilizăm utilizatorii de energie electrică față de problema dioxidului emis în atmosferă la producerea acestui tip de energie.”
Compania EON lansează un apel de sensibilizare pentru protejarea climei, a declarat purtătorul de cuvânt Adela Boțan:
Pe 25 martie, ora 20.30 va începe Ora pământului, care se sărbătorește de 10 ani consecutiv. Și compania noastră dorește să transmită un semnal privind protejarea climei. Se dorește ca toți oamenii să stingă lumina timp de o oră și, la modul ideal, ar fi foarte bine ca toată lumea să deconecteze aparatura electronică în această peroiadă.”
Ca în fiecare an, de „Ora Pământului” Jandarmeria Harghita stinge lumina, dar nu scade vigilența, subliniază purtătorul de cuvânt, Gheorghe Suciu:
Dincolo de faptul că ne-au fost date atribuții, prin Legea 550 din 2004 pentru protecția mediului, suntem și noi oameni care avem un pic de aplecare spre protecția mediului înconjurător. În acest sens, ne alăturăm și noi, jandarmii, celor care doresc să facă ceva pentru protejarea mediului. În acest sens, sâmbătă seară vom stinge luminile acolo unde ne desfășurăm activitatea, dar fără a scădea vigilența, pentru a putea furniza cetățenilor ceea ce ne cer ei, siguranță.”
”Ora Pământului” își propune, prin stingerea luminilor care nu sunt esențiale funcționării și prin deconectarea echipamentelor electronice aflate în stand-by, să tragă un semnal de alarmă la adresa efectelor dezvoltării iresponsabile.
Dacă s-ar deconecta aparatele electronice din România, într-o oră s-ar economisi 1,4 milioane de kilowați-oră, adică 400 de tone de emisii CO2.
Energia economisită de gospodăriile românilor în Ora Pământului ar asigura, de exemplu, timp de un an consumul electric al unui spital regional sau funcţionarea iluminatului public într-un oraş cu 300.000 locuitori, timp de trei luni.
Valeriu Russu