De Ziua Națională, la Târgu Mureș s-a discutat despre pace și omenie
Publicat de Andrei Borz, 1 decembrie 2022, 16:24
Startul evenimentelor dedicate Zilei Naționale s-a dat la ora 10, cu o expoziție de tehnică militară, și a continuat cu ceremonia oficială din centrul municipiului.
După intonarea imnului național, drapelul a ajuns în Tg.Mureș pe calea aerului, cu ajutorul unui parașutist care a avut dificultăți la aterizare din cauza turbulențelor.
Au urmat discursurile oficiale și slujba religioasă, depuneri de coroane de flori și mult așteptata paradă militară, la care au participat militari, polițiști, jandarmi și pompieri, urmați de vehiculele forțelor de ordine.
Târgumureșenii au avut ocazia să asculte Rezoluţia Marii Adunării Naţionale, așa cum a fost ea citită la 1 decembrie 1918, în interpretarea actorului Costin Gavază.
1. Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie, prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce‑l alcătuiesc.
2. Egală îndreptăţire şi deplină libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din stat.
3. Înfăptuirea desăvârşită a unui regim curat democratic pe toate terenurile vieţii publice. Votul obştesc, direct, egal, secret, pe comune, în mod proporţional, pentru ambele sexe în vârstă de 21 de ani, la reprezentarea în comune, judeţe ori parlament (voci: Trăiască femeile! Trăiască. Aclamaţiuni pe galerie. Doamnele
flutură batistele).
4. Desăvârşită libertate de presă, libertate de asociere şi întrunire: liberă propagandă a tuturor gândurilor omeneşti.
5. Reformă agrară radicală. Se va face conscrierea tuturor proprietăţilor, în special a proprietăţilor mari. În baza acestei conscrieri desfiinţând fidel comisiile în temeiul dreptului de a micşora după trebuinţă latifundiile i se va face posibil ţăranului să‑şi creeze o proprietate (arător, păşune, pădure) cel puţin cât o să poată munci el şi familia lui. Principiul conducător al acestei politice agrare este pe de o parte promovarea nivelării sociale, pe de altă parte potenţarea producţiunii.
6. Muncitorimei industriale i se asigură aceleaşi drepturi şi avantaje, care sunt legiferate în cele mai avansate state industriale din Apus.
Reprezentanții autorităților locale și-au concentrat mesajele pe conflictul din Ucraina și i-au îndemnat pe mureșeni să îi ajute în continuare pe refugiați.
Primarul Municipiului Târgu Mureș, Soos Zoltan, le-a transmis târgumureșenilor să își îndrepte privirea și asupra celor cărora le va fi greu să depășească iarna.
Din păcate, suntem într-o regiune în care, din 50 în 50 de ani se nasc conflicte și, dacă acum 20 sau 30 de ani aveam Iugoslavia, acum la graniță avem un alt conflict, unde sunt foarte mulți inocenți care suferă. Nu este o plăcere să vezi comunități distruse de un război nemilos, care au căutat refugiu la Târgu Mureș. Și pe noi ne afectează, prin prețurile la energie și tot ce este cauzat de această criză. Din acest motiv, credem că e un apel frumos să îi ajutăm pe cei care, într-adevăr, acum au nevoie, și sunt mulți bătrâni din orașul nostru care vor avea probleme cu facturile, și la ei trebuie să ne gândim.
La paradă au venit și câteva zeci de mureșeni din toate colțurile județului, care au scos din lada de zestre costumele populare autentice, primite de la bunici.
Printre ei, ansamblul ”Doina” din Albești, condus chiar de primarul comunei, Nicolae Șovrea.
Cu mândrie și deosebit respect am fost prezenți și la festivitățile organizate în centrul Municipiului Târgu Mureș. Comuna Albești se mândrește cu tradiția, respectăm tradiția, toate costumele populare sunt autentice, și ce am pe mine este foarte vechi, chiar și mâneca este puțin crăpată, suntem români.
După ora 17, spectacolul va continua în Piața Victoriei, iar pe scenă vor urca artiști mureșeni, dar și Dinu Iancu Sălăjanu, Ioan Bocșa și Carla’s Dreams.
De la ora 18.30 va avea loc un alt moment militar, retragerea cu torțe, de la garnizoana de lângă cetate, până la scena din fața primăriei.
Evenimentele se vor încheia în centrul orașului după ora 21.
Raluca Creţ