De ziua lor, persoanele cu dizabilități sunt mai izolate decât de obicei

Publicat de MIRELA ROTAR, 3 decembrie 2020, 14:41 / actualizat: 3 decembrie 2020, 20:10
Oficial, în județul Mureș sunt înregistrate 17.000 de persoane cu diferite dizabilități.
În această perioadă de pandemie, persoanele cu handicap au fost încadrate în categoria de risc, alături de vârstnici. Cei suspecți de îmbolnăvire cu coronavirus au fost izolați la domiciliu, fiind înregistrat un singur deces din cauza Covid.
Președintele Federației prestatorilor de servicii pentru persoanele cu dizabilități, Dizabnet, Andreea Morariu, a precizat pentru Radio Tg.Mureș că în acest an a crescut numărul persoanelor abuzate, cu circa 25 la sută, însă cu siguranță cifrele neoficiale sunt mai mari:
A crescut numărul cazurilor de abuzuri, de neglijență, de violență în familie în general, în România cu 25% iar cu 50 la sută sunt alte țări din Europa. În plus, sistarea serviciilor ambulatorii pe perioada stării de urgență sau reducerea activității serviciilor pe perioada de alertă, a diminuat și mai mult calitatea vieții lor. Oricum, situația persoanelor cu dizabilități nu a fost una fericită nici înainte de pandemie, iar implementarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități este deficitară în România, la 10 ani după semnarea ei, iar o dată cu pandemia, situația persoanelor cu dizabilități s-a degradat.
Și problemele însoțitorilor persoanelor cu handicap locomotorii se mențin, pentru că de doi ani plata indeminzației lunare de 1.300 de lei a fost transferată de la autoritățile centrale la cele locale.
Multe primării din rural nu au bani să îi plătească și dau doar jumătate din sumă sau deloc, ceea ce descurajează angajarea de asistenți personali pentru cele 6000 de persoane cu handicap din județ, spune președintele Asociației cu Dizabilități Locomorii din Mureș, Szabo Eniko:
Din păcate cu pandemia nu am avut nici ”Balul strugurilor”, nu ne-am întâlnit în acest an, fiind foarte greu pentru persoanele cu dizabilități, care nu au prilejul să meargă niciunde, numai dacă noi organizăm ceva. În rest, numai prin telefon am vorbit, ne lipsesc îmbrățișările, ne lipsește contactul fizic, indiferent de situație eram împreună și se bucurau unii de alții, fiindcă ei sunt niște oameni foarte sensibili. Cele mai dezavantajate sunt categoriile locomotorii care nu pot umbla. Trebuie să ai și însoțitor și Doamne ferește să ajungi acuma la spital.
Pentru a ușura viața acestor oameni s-au înființat în pandemie telefoane de tip TELVERDE în mai multe orașe ale țării, pentru servicii de consiliere psihologică.
Totodată, în unele localități au funcționat cu succes serviciile de catering pentru cei izolați la domiciliu, prin colaborarea autorităților locale cu ONG-urile sociale.
„Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi” a fost instituită din 1992 de Adunarea Generală a ONU, ca un apel către statele membre pentru ca aceste persoane să fie integrate tot mai mult în societate.
Valeriu Russu