De Ziua Apei, covăsnenii sunt invitați să doneze sânge
Publicat de Rotar Mirela, 22 martie 2023, 12:04
Centrul de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe și Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Geza” din stațiunea Covasna desfășoară astăzi, de Ziua Mondială a Apei, o colectă de sânge.
Mesajul campaniei din acest an este ”Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume! Fiecare picătură contează!”, motivând, astfel, cetățenii să fie solidari cu cei aflați în suferință și au nevoie de sânge.
Pe liste s-au înscris circa 50 de covăsneni pentru donare însă organizatorii se așteaptă la o participare și mai bogată.
Acțiunea are loc în incinta Sălii de sport a Spitalului orășenesc Covasna, iar donatorii vor beneficia de o zi liberă de la locul de muncă, un set de analize gratuite, un tichet pentru alimente, dar și de o serie de facilități cum ar fi acces gratuit la evenimentele culturale și la bazele sportive și de agrement.
Spitalele din Covasna nu s-au confruntat deocamdată cu o criză de sânge, precizează directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe, dr. Andrei Rosin:
Nevoie de sânge este în permanență. Și dacă avem noi și dacă nu avem pentru că un centru de transfuzii nu este o insulă în mijlocul oceanului. Este un nod de rețea într-o rețea națională. Și, la fel cum pacienții noștri din județ pleacă la dumneavoastră la Mureș, pleacă la București, și sângele trebuie să meargă, nu numai la noi, ci și în alte locuri.
Centrul de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe are în plan o acțiune inedită de donare de sânge pe care intenționează să o realizeze în această vară, și anume o colectă mobilă de donare de sânge în satul Comandău.
Specialiștii spun că locuitorii din zonă au cel mai bun sânge care se poate găsi iar asta datorită mediului curat în care trăiesc.
Până acum nu s-a putut organiza o astfel de caravană din cauza drumului, dar acum a fost asfaltat, mai spune directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe, dr. Andrei Rosin:
Unul din visele mele din tinerețe este să facem o colectă mobilă în Comandău, deci după Covasna, într-o comună din creierii munților. Sânge mai sănătos, mai viguros decât acolo, nu cred că se poate obține în altă parte. Trebuie numai să ne creăm baza logistică pentru că acolo nu putem urca cu remorcuța noastră. Trebuie să găsim o altă variantă și o să o găsim. Până acum, nu puteam de nici un fel să facem acest lucru pentru că drumul nu era practicabil.
Localitatea Comandau este situată la 22 km de orașul Covasna și este la cea mai mare altitudine din județ, adică peste 1.000 de metri, în Munții Bretcului.
Cristina Bulbescu